Terrassa

“Necessitem joves que s´iniciïn en la donació”

Filla d’exiliats, Núria Bonet va néixer l’any 1954 a Buenos Aires (Argentina), on va passar tota la seva infància i adolescència. Amb 20 anys, va venir a viure a Catalunya, on va estudiar Ciències Socials. “Jo venia d’una ciutat de molts milions d’habitants i, quan vaig arribar aquí, Terrassa era com un poble. Amb quaranta anys ha fet un canvi espectacular”, diu.

El proper 11 d’agost, Núria Bonet, tècnica de promoció del Banc de Sang i Teixits des de fa quasi tres dècades, es jubila. Parlem amb ella de la seva trajectòria i la seva professió.

Quants anys fa que treballa al Banc de Sang?
Després d’estudiar Ciències Socials i treballar un temps a Barcelona i en algunes entitats de Terrassa, vaig entrar a MútuaTerrassa ara fa 27 anys. El Banc de Sang s’havia creat feia deu anys i va ser aleshores quan vam començar a treballar tot el tema de la solidaritat i la conscienciació.

En què consisteix la seva feina?
Parlo amb les persones a qui s’ha posat sang i els explico la importància que té. També visito tota la gent de l’hospital, els dono informació, els parlo de les condicions bàsiques per donar sang… A més a més, muntem campanyes per incentivar les donacions. El que necessitem és gent jove que s’iniciï en la donació.

Quines són les campanyes més rellevants?
Des de fa deu anys, a l’octubre hi ha la Marató de Donació de Sang, que dura tres dies. Es fa al propi Banc de Sang i és com una festa que pretén conscienciar la població i tenir reserves per anar tirant durant els mesos de novembre i desembre. Des de fa tres anys, al març hi ha la campanya dels Bombers, organitzada juntament amb l’Ajuntament, que ens permet difondre el nostre missatge des d’una altra vessant, amb una festa popular al carrer. A més, des de fa molts anys, per Sant Jordi fem una campanya en què obsequiem els donants amb una rosa i un llibre i, des de fa 23 anys, al mes de juliol regalem melons.

L’estiu és una època difícil per al Banc de Sang?
Sí. Molta gent marxa de vacances i amb la campanya de juliol intentem que abans que se’n vagin passin pel Banc. Els malalts no se’n van de vacances i el mes de juliol hem de doblar les donacions per poder cobrir les necessitats de l’estiu. Una altra època complicada és el gener. Amb les festes, la gent té el cap en un altre lloc. Per això també s’ha muntat una campanya a nivell de tot Catalunya, la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya.

Quantes donacions diàries calen per poder mantenir un bon nivell de reserves?
Entre 40 i 45. Però costa molt arribar-hi; la mitjana és d’unes 30 o 35. És a dir, ens en falten deu o quinze.

D’aquí, la importància de les campanyes.
Sí. Ningú pensa que un dia podrà necessitar sang. A més, la punxada no agrada a ningú. Però la veritat és que tothom que ve marxa molt content. S’adonen que no n’hi ha per tant i que amb aquest petit gest estan salvant vides. Nosaltres separem el plasma i les plaquetes, per això diem que amb una donació salvem tres vides.

A més de les campanyes que s’organitzen des del propi Banc de Sang, escoles, empreses i entitats diverses també en poden organitzar?
Sí. Només cal que ens truquin i que ens hi posem d’acord. Aquestes campanyes ens acostumen a donar una empenta molt important. Jo els estic molt agraïda. Totes les entitats i persones que he conegut al llarg de la meva trajectòria han estat molt properes al Banc. Sempre que les hem necessitat, han respost ràpidament. I hem creat relacions molt maques.

Els donants terrassencs són fidels?
Sí. En els 27 anys que porto al Banc de Sang, he conegut gent que ve des de jove, que s’ha casat i que ara segueix venint amb els fills. Hem fidelitzat bastant els donants i això és el que ens agrada. En aquest aspecte, tenim una ciutat solidària. Tot i això, aquesta gent es va fent gran; necessitem més donants joves.

Per a qui encara no ho sàpiga, qui pot donar sang?
Tota persona d’entre 18 i 70 anys que es trobi bé de salut i que pesi més de 50 quilos. Si una persona pren medicació, el metge valorarà si pot ser donant. Nosaltres estem a la plaça del Doctor Robert, 5, i obrim de dilluns a divendres, de nou del matí a cinc de la tarda. A més, vull destacar que abonem el cost del pàrquing si s’utilitza l’estacionament de la plaça del Doctor Robert i donem un val per a dos viatges en autobús a tots els donants.

Al Banc de Sang i Teixits es pot donar també medul·la òssia?
Sí, fins als 55 anys. I també plasma. En el segon cas, es fa amb una màquina i tardem 40 minuts. Per a això donem hora.

Vostè es jubila l’11 d’agost. Li ha costat prendre la decisió o tenia clar que havia arribat el moment?
M’ha costat. És una feina que m’agrada. Me’n sento satisfeta. Puc ajudar la gent i això és molt gratificant. Però, per altra banda, necessito descansar una mica, gaudir de la vida i donar pas a gent jove, que segur que tindrà noves idees. Suposo que els primers mesos em costarà. Sóc una persona molt activa. Buscaré altres activitats. Faré ioga, caminaré, potser faig algun voluntariat, algun viatge. Cuidaré els meus fills i gaudiré amb el meu marit, que ja està jubilat. Tinc moltes coses en ment.

Què és el que més trobarà a faltar?
El contacte amb les persones. Xerrar amb la gent que ve al Banc i amb els pacients de l’hospital enriqueix moltíssim. 

To Top