Diners

Reptes i feina

Què opinen sobre la feina els joves recentment graduats de la universitat? Aquí tenim algunes respostes dels participants en la segona edició del summer camp d’AECOC: demanen que la seva feina ofereixi un bon pla de carrera per a créixer professionalment (60%) i que la feina els plantegi reptes constants (33%). En canvi, no mostren gens d’interès en què la feina sigui estable i duradora. Amb coherència amb això, volen que el seu superior els doni suport per a créixer professionalment (32%) i els doni reconeixement i suport (22%). El 58% prefereix treballar a les oficines centrals i només el 9% a fàbrica. El 49% veu el seu futur professional ideal com emprenedor amb la seva pròpia empresa, i el 38% integrat en una plantilla i només el 4% com a funcionari

La generació que liderarà el món en la dècada dels 40, d’aquí 25 anys, vol preparar-se amb la col•laboració clara dels actuals líders i enfoca les seves activitats a l’aprenentatge a conèixer profundament el que està passant ara, dins el seu món predominantment digital i immediat.

Per exemple, la preocupació per un món més sostenible inclou la necessitat de tenir "líders sostenibles" en les empreses i les organitzacions. Aquest repte implica que en la cultura de les organitzacions s’ha de prioritzar en accions, innovacions, motivacions,… a un enfocament de la cultura de la sostenibilitat. Per tant, implica orientar el suport que donen els líders actuals, a trobar actituds i valors per un talent "sostenible" capaç de conscienciar i liderar amb creativitat aquesta orientació ineludible de les organitzacions actuals. Durant el debat moderat per en Daniel Franco director de l’Escola d’Enginyeria de la UAB, la participació de Juan Manuel Gonzalez Serna va mostrar els treballs del Grup Siro en l’economia circular i en la seva obsessió en la millora de la sostenibilitat en els processos de producció y distribució.

Les dades sobre l’actual millora de la situació de l’ocupació (dels 5 milions d’aturats registrats el 2013 s’ha passat a 3,5 a l’Abril) no mostren la precarietat de molts dels nous llocs de treball creats per als joves, ni les dificultats per l’ocupació de persones amb perfils menys atractius (per exemple en majors de 55 anys) pel que proporciona feina. En aquest context la segona edició del "Summer Camp" d’Aecoc, dins el programa de col•laboració amb la Universitat, celebrada aquesta setmana, treballa per donar resposta a les necessitats de capacitació y captació de talent i el treball per afavorir l’ocupació dels joves.

Més de 150 persones entre estudiants, docents, responsables de recursos humans han estat treballant sobre l’ocupació en el sector de gran consum. El plantejament de la jornada és simple i eficient: primer unes conferències sobre el tema, després, en grups de 4 o 5, els estudiants participants debaten juntament amb un dinamitzador sobre un repte proposat per les empreses participants. I finalment entrevistes amb especialistes de selecció. Tot plegat un gran dia en què el motor era la feina dels joves i les aportacions que el sector de gran consum fa en aquest terreny.

Eduardo Gomez ha mostrat el seu treball sobre de creació de llocs de treball en el sector de gran consum i com es dóna l’encaix entre les empreses i els joves que s’incorporen en el món laboral i el seu de desenvolupament professional de futur. David Calle, youtuber famós que dóna resposta a molts problemes de matemàtiques, física i química i tecnologia a estudiants d’arreu del món (i nominat entre els deu finalistes al Global Teacher Prize en 2017) va enviar missatges motivadors com: "el que facis pot semblar insignificant però és molt important que ho facis" i "ensenyar no és com omplir un cubell sinó com encendre un foc", "innovar és fer quelcom diferent que sigui útil"

El futur està en mans dels que venen i que són molt competents, amb accés a molta més informació i coneixement s que mai abans. Es tracta que siguin capaços d’aplicar-los prioritzant les coses importants que hi ha sobre la taula. La sostenibilitat i la redistribució de la riquesa que proporciona la millora tecnològica està al començament de llista. A treballar doncs!!!,….

L’autor és economista i professor UAB
gabriel izard@uab.cat

To Top