Un dels programes que portem a terme la Comissió de Defensa dels Drets Humans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER) és "Educar en valors". Es tracta de divulgar a la població infantil la Declaració Universal dels Drets Humans que l’ONU va proclamar el 1948. Una tasca pedagògica que vam emprendre el 2009 en uns pocs col·legis i que als cursos següents ens van demanar repetir i s’hi van anar sumant altres escoles o instituts de la demarcació territorial de l’ICATER. Actualment a la "Guia d’activitats educatives" del Consell Escolar de Terrassa les nostres sessions hi consten com un objectiu per educar, per prendre conscìència i per sensibilitzar sobre els Drets Humans.
Les sessions consten d’unes presentacions de power point fetes per membres de la nostra comissió, on expliquem els trenta articles de la carta, amb dibuixos, segons edat. Remarquem els drets que els són propers, com el dret a l’educació, els relatius a la família, les actituds cíviques que han d’observar a la via publica, com l’ús de les papereres, recollir les deposicions dels seus gossos o l’ús dels monopatins amb prudència per evitar lesionar vianants. Al col·loqui hi ha molta participació amb exemples que els mateixos alumnes expliquen. Per als més menuts, disposem de presentacions amb contes infantils sobre discriminacions diverses i en el col·loqui opinen de les conductes bones o dolentes que han vist. Per als alumnes d’ESO, el tema estrella és l’assetjament escolar o "bullyng". En ocasions algun alumne confessa que l’havia practicat i ara se sent més en pau perquè ha deposat l’actitud negativa cap a un company i ha optat per la concòrdia. Per a alumnes de més de 14 anys, amb un power point fet per membres de la nostra comissió, els exposem el tema legal de la responsabilitat penal del menor. El jovent de 14 a 17 anys queden sorpresos en saber una llei que desconeixien i que els afecta, ja que a partir dels 14 anys es respon dels propis actes si aquests actes fossin delicte en el cas que l’autor fos major d’edat. Per tant, suposa una presa de consciència de la responsabilitat que la societat els comença a demanar de forma transitòria i que serà definitiva quan compleixin 18 anys.
En ocasions, la classe ens presenta treballs sobre temes incívics que han observat a la ciutat, com mobiliari trencat amb monopatins, papers a terra, voreres en mal estat que posen en perill vianants, etcètera. Nosaltres rebem els treballs i els eleven a les autoritats. En acabar cada sessió entreguen a cada infant un llibret de la "Declaració dels Drets Humans" de les Nacions Unides.
Gràcies a la bona relació de la nostra comissió amb les escoles, per al Dia Internacional de la Infància hem organitzat actuacions artístiques de danses i lectures dels drets, en diverses llengües i llegits per persones de diverses races. També hem fet exposicions de dibuixos infantils dels Drets Humans, tant en un teatre com a la via pública o a la plaça dels Drets Humans de Terrassa del costat del parc de Vallparadís, on hi ha la nova estació del tren.
Mirant el passat més proper, veiem que el 2016 vam arribar a 800 infants i aquest 2017 hem anat a dotze escoles. Si mirem el futur més proper, veiem que a l’inici del curs 2017-2018 una escola ja ens espera. Últimament hem superat l’àmbit de Terrassa, ja que hem fet sessions en escoles de Rubí i de Matadepera.
Els passats 31 de maig, 1 i 2 de juny van tenir lloc a Granada les VII Jornadas de Juntas de Gobierno de la Abogacía Española, una reunió de totes les juntes dels col·legis d’advocats de tot Espanya, en les quals atorgaven premis a les millors pràctiques col·legials. Dintre de l’apartat de Drets Humans, "Educar en valors" va ser seleccionat com un dels millors i en la votació final va quedar en segon lloc per tres vots del primer premi.
"Educar en valors" és un programa que permet a ICATER expandir-se a l’àmbit de la ciutat i també fomentar el coneixement de la professió als més menuts, la qual cosa comporta despertar noves vocacions.
L’autora és membre de la Comissió de Defensa dels Drets Humans d’ICATER