No fa gaire temps els que jugaven freqüentment a videojocs i mostraven la seva passió sovint eren titllats de frikis però els temps estan canviant ràpidament. Avui dia el món dels jugadors de videojocs, els anomenats gamers, s´ha professionalitzat a nivell global, sent possible fins i tot guanyar-se la vida amb aquesta afició. Ens referim principalment als eSports, o esports electrònics, un tipus de competició que els experts diuen que ha arribat per quedar-se.
Els campionats dels videojocs més populars poden arribar a reunir milers de jugadors, repartint premis en metàl·lic realment suculents (en les grans finals mundials es reparteixen premis que poden arribar al milió d´euros o superar-lo). Jocs com League of Legends, Dota 2, Call of Duty, StarcRaft2, Hearthstone i FIFA són capaços de moure jugadors i espectadors de tot el planeta durant els diversos torneigs que es celebren al llarg de l´any, En aquest sentit, cal destacar que algunes competicions han reunit més de 66.000 espectadors en estadis i la final del mundial 2016 del joc League of Legends va superar en audiència la final de l´NBA, amb 43 milions d´espectadors únics enfront a 30,8. A Àsia és una indústria altament desenvolupada i Corea del Sud, on els gamers són autèntics ídols de masses, ha reconegut els eSports com a esport olímpic de segon nivell. A Espanya estan en plena expansió i cada cop són més els jugadors professionals i els aficionats que segueixen aquestes competicions. De fet, l´any 2011, l´espanyol Enrique Martínez, conegut com xPeke, va guanyar el mundial de League of Legends.
Una de les claus del negoci està en les plataformes d´streaming (retransmissió en directe a través d´internet) com Twitch o Gaming TV, que juguen un paper essencial tant per generar ingressos per publicitat com per potenciar la imprescindible base de fans que permeten monetitzar la imatge del jugador.
En països com Suècia, fins i tot la televisió pública retransmet des de fa temps aquest tipus de torneigs i a Espanya, a principis d´any, Telefónica va anunciar una triple aposta pels eSports: una aliança amb ESL (plataforma líder del món dels eSports a nivell global) com a patrocinador tecnològic d´esdeveniments, un canal de televisió temàtic dedicat les 24 hores als esports electrònics (Movistar eSports) i un equip propi de competició (Movistar Riders). Abans que Telefónica, els altres dos grans operadors de telecomunicacions a Espanya ja s´havien introduït en aquest món. Primer va ser Vodafone, que va presentar un equip per competir al més alt nivell, el G2 Vodafone, dirigit per l´exjugador professional Carlos Rodríguez, conegut com a Ocelote. Orange va seguir els seus passos patrocinant la Divisió d´Honor de la Liga de Videojuegos Profesional fins al 2018.
El nou esport del segle XXI
Durant els últims mesos hem vist com nombroses organitzacions i clubs esportius com els espanyols València CF i Baskonia han estrenat les seves seccions d´eSports, que per a molts estan considerats ja com el nou esport del segle XXI. La tensió en les competicions és màxima i, com en qualsevol lliga esportiva, tenen una normativa molt regulada. Les grans finals presencials es nodreixen de la narrativa utilitzada en les retransmissions esportives. Presentacions amb jocs de llums i speaker, comentaristes narrant amb entusiasme cadascuna de les jugades o una ràpida alternança de càmeres entre públic, jugadors i joc són només algunes d´aquestes característiques. Aquest factor, unit als nivells de professionalització que estan adquirint tant els jugadors com l´organització d´aquestes competicions, està contribuint al fet que cada vegada es diferenciïn menys de qualsevol altre esport d´elit a nivell d´espectacle.
El paral·lelisme amb els esports tradicionals, però, no acaba aquí. Els eSports presumeixen de compartir els seus mateixos valors, com el respecte a les normes de joc, el fair play, l´afany de superació, el compromís i el treball en equip. En aquest sentit, cal destacar que cada cop és més habitual que els grans equips professionals reuneixin tots els jugadors en una mateixa casa, l´anomenada “gaming house”, on conviuen i entrenen a temps complet, envoltats d´un gran equip d´entrenadors, psicòlegs, fisioterapeutes…
També hi ha ascensos i descensos de categories, patrocinadors i contractes de publicitat, apostes? I també es parla de centres d´alt rendiment, de fitxatges, de director esportiu i cos tècnic, d´entrenadors i de clubs, que molts cops tenen diversos equips especialitzats en diferents jocs, tant per a videoconsoles com per a ordinadors i dispositius mòbils.
Les lligues, que es juguen online, acostumen a tenir una fase regular en què els equips juguen des de la seva oficina o la “gaming house” i unes finals presencials. “Durant la fase regular hi ha un àrbitre que no pot veure les partides però si hi ha algun problema pots explicar-li la situació i ell decideix. Això porta moltes vegades a la polèmica perquè cada jugador té el seu punt de vista. Per això, les finals acostumen a ser presencials, per evitar problemes”, explica en Carles Rafegas, un noi de 21 anys que forma part d´un equip que competeix amb el videojoc de cartes Hearthstone.
Free to play
Molts d´aquests videojocs són gratuïts (free to play), tenint un model de negoci basat en micropagaments opcionals (per aconseguir certes opcions dins del joc). Això fa que moltes persones comencin a jugar-hi, s´hi enganxin i, tenint en compte que les competicions d´eSports omplen estadis, tenen audiències milionàries i el valor dels premis que es reparteixen ha augmentat escandalosament en els últims anys, es replantegin el seu hobby com una professió. Això sí, cal ser conscient que arribar a la Primera Divisió requereix dedicació exclusiva i només els millors poden guanyar-se la vida d´aquesta forma. Com passa amb moltes altres modalitats esportives, molts es queden en el camí.
“Jo no em plantejo entrar en el món de les competicions principalment per una raó: no sóc prou bo ni ho seré mai. El nivell actual de competició en els videojocs és elevadíssim i per poder-t´hi dedicar, a més d´unes condicions innates, has de posar-hi moltes hores d´entrenament i preparació. L´analogia seria aquesta: a tu, t´agrada molt el bàsquet, t´has plantejat jugar a l´ACB?”, comenta el terrassenc Roc Massaguer, conegut pel seu canal de YouTube Outconsumer, dedicat als videojocs.
“És indubtable que l´impacte dels videojocs ha crescut de forma significativa en els últims anys. Han coincidit tres factors al mateix temps que ho han fet possible. El primer és la tecnologia, especialment la proliferació dels smartphones, que ha permès que més gent tingués accés més fàcil i barat a més tipus de jocs. Per altra banda, la pròpia indústria ha crescut fins al punt de dominar el sector de l´entreteniment amb tot tipus de jocs per a tot tipus de públic. El creixement i consolidació dels estudis indie i els models de monetització free-to-play han permès que més gent pogués fer jocs i arriscar-se una mica més amb els models. Per últim, YouTube (i en general internet) han permès crear una comunitat gràcies a la qual els videojocs han passat de ser una cosa de frikis (entenent l´estereotip de tota la vida) a una activitat no només normal sinó de moda entre els joves”, assenyala Massaguer.
“Una de les conseqüències d´aquesta explosió és la consolidació i expansió dels esports electrònics. El seu interès és indubtable atenent el nombre de seguidors i l´impacte econòmic que tenen”, opina el terrassenc. “És d´esperar que el món dels eSports segueixi creixent mentre hi hagi interès pels videojocs. Casos com League of Legends, Dota 2, CSGO, Call of Duty i recentment Clash Royale fan pensar que hi ha eSports per estona”, diu el youtuber.
“Ningú dubta que el món dels esports electrònics anirà a més. Cada cop hi ha menys gent que no ha crescut amb els videojocs i que no coneix els eSports. A més, els esports electrònics són un gran espectacle ja que ajunten els videojocs, que son al·lucinants, i unes retransmissions espectaculars”, assegura Sergi Mesonero, director d´estratègia de la Liga de Videojuegos Profesional (LVP), una de les grans plataformes d´esports electrònics d´Espanya, juntament amb OGSeries i ESL.
El fenomen fan
Aquesta espectacularitat és una de les causes de per què els eSports tenen tants seguidors, però n´hi ha més. “Hi ha gent a la qual agrada seguir els partits de futbol i altres que són aficionats al videojocs i els agrada seguir les competicions perquè, com que ells també hi juguen, quan les veuen n´entenen les estratègies”, opina Liliana Antolini, del Bar Retro&Gamer, dedicat a aquest sector.
“Jugar ens ha agradat sempre a molts. Abans els videojocs costaven més diners, no tothom tenia un ordinador o una consola a ca-sa, però tot això ha anat evolucionant i amb internet, jugant online, pots competir i interrelacionar-te. A més, ara estan sortint molts jocs gratuïts i hi ha molts youtubers especialitzats en videojocs. Els nois s´interessen cada cop més per aquest món, comencen a seguir les competicions d´eSports des de casa seva, a través de l´streaming”, i fins i tot es fan seguidors d´algun equip, explica Víctor Ruiz, del mateix bar que Antolini i la botiga d´informàtica New Home PC. En definitiva, els esports electrònics han vingut per quedar-se.