La nostra classe política acostuma a viure en un altre món. Des que ens volen fer creure que es va instaurar la democràcia -fa quaranta anys- ben poques vegades s’ha fet algun pacte nacional multipartidista. En aquest punt concret, des de la meva ignorància, entenc que hi hauria d’haver acords en tres grans fronts: educació, pensions i fiscalitat. No essent així, cada cop que hi ha canvi de govern, hi ha moviment de cromos.
En temes educatius -per a mi, del tot cabdals- topem amb un garbuix de grans dimensions. Després passa que, quan es fan estudis estadístics a nivell d’UE, sempre ocupem posicions de cua. Sense anar gaire lluny, el famós informe PISA (Programme for International Student Assessment) no ens va deixar gens ben parats. Mesurava el rendiment acadèmic dels alumnes de 15 anys en tres grans matèries: matemàtiques, ciència i lectura.
Un altre punt de referència -en aquest cas, a nivell universitari- fou l’anomenat procés de Bolònia (acord signat, l’any 1999, en aquesta ciutat italiana entre els ministres d’educació de la UE, a banda de Rússia i Turquia). Fou una declaració conjunta per establir alguna mena de criteri convergent per intercanviar titulats i adaptar, alhora, els continguts dels estudis a les demandes socials reals. En ambdós casos, se suposa que es perseguia una millora ostensible de la qualitat i la competitivitat…
…Tot això se’n va en orris quan llegeixes -amb un text legal de finals de març- que el nostre ministre d’Educació ha aconseguit treure endavant una llei que no arriba a mínims. Què és això de permetre que els alumnes obtinguin el títol de l’ESO sense aprovar amb una nota mínima de cinc…, si -a més- arrosseguen dues assignatures pendents ? Això sí, sempre i quan no siguin llengua castellana, literatura i matemàtiques. Qui bé sembra, bé recull. Per contra, amb mesures com aquesta, no posem bons fonaments a l’edifici. No podem somiar a millorar significativament la formació dels nostres alumnes. Tan difícil és fer una llei unitària i inamovible -pactada per totes les forces de l’arc parlamentari- amb finalitats objectives i que tingui cara i ulls? Vull una educació de total qualitat.