La Comissió per la Defensa dels Drets Humans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER) novament recorrem al setè art per apuntar la vulneració dels drets humans a través de la història fins a l’actualitat.
El VII Cicle de Cinema i Drets Humans d’enguany va presentar-ne la primera sessió el passat 27 de març al Cinema Catalunya, conjuntament amb el Cinefòrum per la Igualtat, amb la projecció de "Sufragistes", pel·lícula britànica de 2015 que narra la lluita de 1913 pel dret al vot femení. Un dret feliçment assolit i reconegut en l’article 21 de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) de l’ONU el 1948, com a dret a la participació.
La segona sessió serà el 26 d’abril a les 18.30 a la sala d’actes de la seu col·legial d’ICATER del carrer de Gabriel Querol, 21-23 (darrera del Centre Cultural), amb entrada lliure i gratuïta. Projectarem el documental de 2017 "Tarajal", que mostra l’intent dels quinze immigrants que el 2014 volent arribar al territori espanyol van trobar la mort. Amb presència de l’autor, senyor Xapo Ortega, podrem debatre sobre el dret a la circulació i el dret a la vida, consagrats en els articles 13 i 3 de la DUDH.
La 3a sessió, programada per al 15 de maig a les 18,30, també a la sala d’actes de l’ICATER, gratuïtament passarem "La lengua de las mariposas", pel·lícula espanyola de 1999 que reflecteix l’àmbit rural de la Galícia de 1936. La interpretació de Fernando Fernán Gómez donarà vida al mestre rural amb el rerefons de la Guerra Civil que s’acostava. Amb l’assistència de l’antropòleg Manuel Delgado, obrirem col·loqui sobre els drets a l’educació i a la llibertat de pensament, recollits en els articles 18 i 26 de la DUDH.
Finalment la cloenda del cicle tindrà lloc el 22 de maig a les 18 hores al Cinema Catalunya, on per una banda presentarem el curtmetratge terrassenc de 2017 "Black Rainbow", realitzat per alumnes de l’Escola el Cim, que tracta d’un tema tan actual com preocupant com és l’assetjament escolar. La seva directora, Marta Begué, presentarà el film i valorarem la importància de la previsió d’evitar el tractament cruel en el si de les escoles i entre escolars. Un comportament contrari a l’article 5 de la DUDH que reconeix el dret a no ser sotmès a tractes degradants. Per altra banda, projectarem el film "Tiempos modernos", una pel·lícula americana de 1936 que explica les condicions laborals de la depressió econòmica de 1929. La interpretació magistral de Charles Chaplin aconseguirà amb un to mig còmic i mig dramàtic mostrar-nos les condicions inhumanes de l’obrer metal·lúrgic que gairebé esdevé una peça més de la cadena de muntatge. Tancarem col·loqui amb el senyor Arcadi Oliveres, economista i activista social, amb el qual debatrem el dret al treball amb condicions satisfactòries, tal com estableix l’article 23 de la DUDH.
D’aquest VII Cicle de Cinema voldríem destacar que va des del dret al vot femení ("Sufragistes 1913") fins a l’actualitat amb el tràgic nombre de morts a les costes quan persones que volen sortir de la misèria per assolir una vida millor per a ells i familiars, en lloc d’una vida millor, hi troben la mort ("Tarajal"). També volem remarcar que projectem des d’un dels films més reconeguts per la història cinematogràfica com és "Tiempos modernos", de 1936, fins a la projecció d’un film d’aficionats infantils terrassencs sobre una pràctica que entre tots hem d’eradicar del món escolar: l’assetjament o bulling, com és "Black Rainbow", de 2017. Aquesta circumstància és la que més ens compensa: que uns escolars de la nostra ciutat hagin pres consciència de la vulneració de drets i humans i hagin posat tots els seus coneixements, tècniques informàtiques, art i esperança per assolir la bona convivència escolar. Aquest fet ens permet mirar amb optimisme el futur dels infants de la nostra societat. Voldríem confiar que els cicles de cinema que anem organitzant alguna cosa hi han tingut a veure.
L’autora és de la Comissió de Drets Humans d’ICATER