El meu sector és el de l’audiovisual. Des de la productora hem de crear i gestionar diferents canals a YouTube. Si nosaltres posem una portada de vídeo que no és ni del vídeo que hi ha quan cliques a la imatge, la tercera vegada, perdrem aquella audiència.
És un exemple que serveix amb la pràctica que utilitzen alguns mitjans (cada vegada s’hi apunten més, al carro) de posar verbs i sinònims a les xarxes socials per crear una expectativa falsa. En el mur del Facebook ens apareix: "Impressionant", "Alerta", "Brutal", "Dur", "Atenció", "Polèmica", "Boníssim" o "Indignant". Obres l’enllaç i el contingut no és ni impressionant, ni cal posar-se en alerta, tampoc és brutal, ni dur i no cal posar-hi massa atenció, ni la polèmica és tanta polèmica, ni és boníssim i/o tan indignant com escriuen.
Personalment, com a perles, destaco: "No t’ho creuràs", "Sorprenent", "Apunteu!", "Pell de gallina", "Paranormal", "Bomba", "Dades alarmants" o "Vergonyós".
Sap greu que alguns mitjans utilitzin aquest mètode per aconseguir atenció del públic. Sobretot, em sap greu per mitjans que crec que no es mereixen optar per aquestes mesures per persuadir l’audiència, i això els resta credibilitat.
És normal posar una fotografia, un titular, un enunciat, un fotograma de vídeo que cridi l’atenció. Així ha de ser. Però no només ha de cridar l’atenció. Ha de resumir allò que veuràs quan facis clic per llegir la notícia sencera, veure el vídeo o escoltar el podcast. Ha d’explicar, definir i sintetitzar de la manera més atractiva possible una informació, un contingut.
És un problema si es confon l’ús que tenen les xarxes socials per als usuaris o bé l’ús d’un contingut periodístic. Es poden utilitzar les xarxes socials per difondre notícies i continguts, i tant, de fet, crec que s’ha de fer. Però no tot s’hi val i, sobretot, no s’hi valen les trampes i enganyar la gent. Una audiència que, en teoria, ha dipositat la seva confiança en aquell mitjà, ja que el segueix per les xarxes. Però, si utilitzes aquesta confiança per colar clics amb un anunciat que no té res a veure amb la informació que hi ha al cos de la notícia, això és mentir la teva audiència.
Utilitzar aquests mètodes fa que la distància entre els mitjans digitals i els "convencionals" es pugui veure afectada. De fet, és una molt bona ocasió perquè els "tradicionals" se’n desmarquin. Si no cauen també (cosa que no m’estranyaria gens) en aquestes pràctiques, podrien aprofitar l’ocasió per guanyar credibilitat entre l’audiència.
Alerta amb l’ús de les xarxes socials i el contingut periodístic. Que no s’utilitzin aquests mètodes tan brutals perquè pot ser alarmant. És vergonyós que per aconseguir unes dades alarmants es faci un mal ús de les xarxes socials. Pot ser una bomba escriure una bona notícia i comunicar-la degudament, però semblen pràctiques que fan posar la pell de gallina, ja que cada vegada hi ha més (des) informació. Alerta!
L’autor és el director de Ben Mirat Produccions
www.marcriera.com
marcriera@benmirat.net