Les estrelles de cine ens sorprenen sovint amb les seves interpretaci-ons, però en moltes ocasions hi ha altres persones que s´encarreguen de substituir-les en les escenes perilloses durant el rodatge. Protagonitzar les escenes d´acció d´una pel·lícula requereix una formació que la majoria d´actors i actrius no tenen. I tot i que alguns posen un punt d´honor en executar les seves escenes de risc, la majoria les fan especialistes que han rebut una formació molt concreta.
La feina d´especialista d´acció o de risc consisteix a realitzar accions perilloses, potencialment perilloses o que requereixen una habilitat especial dins d´alguna escena d´una pel·lícula, una sèrie, un anunci televisiu o un espectacle en viu.
L´especialista pot ser utilitzat com a doble d´un actor, substituint-lo momentàniament en la interpretació d´un personatge. Vestit i amb maneres idèntiques, el reemplaça en el rodatge d´escenes de baralles, d´accidents, de caigudes, d´incendis, etcètera, quan la integritat física de l´actor o l´actriu podria estar en risc. S´acostuma a buscar individus que coincideixin fotogènicament i, si això no és possible, s´emmascara amb un maquillatge adequat o amb un angle de presa que no en reveli les diferències.
Es tracta d´una feina en què les mesures de seguretat són imprescindibles, perquè el risc no és una possibilitat, sinó una certesa. Cada escena requereix una preparació minuciosa per tal d´obtenir les imatges desitjades tot garantint la seguretat de l´especialista i de l´equip de rodatge. L´ofici requereix tenir el cap sobre les espatlles, saber calcular els riscos i tenir una consciència afilada del perill.
Actuar en aquestes escenes no és feina fàcil. Els alumnes de l´escola d´especialistes Ángel Plana ho saben bé. Durant el curs aprenen com han de caure per les escales sense fer-se mal o com fingir una baralla o un atropellament. Tot ha de ser molt creïble i, per això, les reaccions dels actors no poden ser exagerades.
L´escola té presència tant a Madrid com a Terrassa. A la nostra ciutat, moltes de les sessions es realitzen al Club Gimnàstic Terrassa. I és que “els equipaments esportius preparats per practicar-hi gimàstica esportiva ens van molt bé perquè podem treballar amb el tatami, el plínton, el poltre, els trampolins i els matalassos”, explica Ángel Plana. Tot i això, també fan classe en hípiques, a la muntanya (d´escalada i ràpel), en piscines i altres llocs on practicar caigudes i conducció.
El perfil dels alumnes és el d´un noi d´entre 18 i 25 anys que en la majoria de casos practica esports de risc i “li agrada el món audiovisual com a mitjà per expressar-se”.
El curs d´especialista d´aquesta escola té una durada de vuit mesos però, en acabar-lo, els alumnes que ho desitgin es poden inscriure a altres cursos com el d´equitació, el de busseig i el de conducció. A més, des del centre de formació també els proporcionen un pla d´entrenament perquè es mantinguin en forma ja que, en aquest ofici, la feina acostuma a ser puntual i un mes pots tenir molts rodatges i el següent, cap.
Trenta anys
L´impulsor de l´escola, Ángel Plana, és especialista des de fa més de trenta anys. Quan en tenia 21, una productora de Torremolinos buscava una persona per llançar-se des de dalt d´una roca de trenta metres al mar. A l´Ángel, sempre li havia agradat llançar-se a l´aigua des de les roques i finalment va ser l´escollit per al paper. “Em van tractar bé, em va agradar molt i vaig decidir que volia dedicar-me a fer d´especialista”, explica. “A Espanya no era una professió identificada, no es coneixia gaire. Per això me´n vaig anar a estudiar a una escola de París. Vaig vendre tot el que tenia per poder pagar-me el curs i vaig marxar”, diu.
S´hi va estar uns dos anys i quan va tornar a Espanya va començar a buscar feina d´especialista. Des d´aleshores ha treballat amb directors com Julio Medem, Vicente Aranda, Álex de la Iglesia, Pedro Almodóvar i Santiago Segura. També ha participat en algunes sèries de televisió i en produccions publicitàries. És especialista, sobretot, en escenes amb cotxes.
Plana explica que, a la professió, un 90% és físic i un 10%, interpretació. “A la majoria d´especialistes, no els agrada actuar. Si no, haguessin escollit ser actors”, destaca. Tot i això, les productores “cada cop demanen més especialistes que sàpiguen dir una frase ben dita”. Per això, a l´escola que porta el seu nom, els alumnes també aprenen una mica d´interpretació.
L´Álex Andrés, un terrassenc de 24 anys que va estudiar en aquest centre i que ara treballa com a especialista, considera que “sempre va bé tenir una base d´interpretació perquè sempre existeix la possibilitat que els agradi el teu perfil i et donin una petita frase”.
A aquest egarenc, sempre li han agradat les arts marcials. De petit, Jackie Chan era el seu ídol. “Quan veia les seves pel·lícules sempre pensava que, a mi, m´agradaria fer allò”, explica Andrés. Fa uns anys, el jove va fer un curs de socorrisme aquàtic i allà va conèixer Oriol Tarrida, especialista i instructor a l´escola d´Ángel Plana. “Més tard, el vaig veure un dia en un programa de televisió en què parlaven d´especialistes de cine. Li vaig trucar, vam estar parlant del tema i al final em vaig apuntar al curs”, explica. Allà, l´Álex es va formar per poder fer d´especialista i ara col·labora en algunes de les classes.
Aquest terrassenc domina el pilotatge de motos, les caigudes, les baralles i les accions amb “air ram” (una màquina que funciona a mode de catapulta i que serveix per llançar l´especialista a l´aire). Aquesta última tècnica, la va poder perfeccionar a Port Aventura, on va estar fent espectacles en directe set mesos. “Allà vaig aprendre molt. Fèiem molts xous i no podíem afluixar perquè per a nosaltres potser era l´espectacle número quatre-cents, però per a l´espectador era el primer”, diu.
L´Álex Andrés també ha participat en diversos rodatges, com el de l´espot publicitari del joc d´acció Mobile Strike, amb Arnold Schwarzenegger, i la pel·lícula “100 metros”, en què fa de doble de Dani Rovira. I és que moltes de les feines que fan els especialistes són com a dobles, substituint un actor en determinades escenes. Ángel Plana assenyala que en aquests casos no fa falta que actor i doble s´assemblin ni que tinguin la mateixa alçada i talla, ja que amb vestuari, perruqueria i maquillatge es pot fer passar una persona per una altra.
Abans de rodar
Com explica el mateix Plana, abans de rodar qualsevol escena, cal estudiar-la i fer exercicis d´escalfament. “Normalment t´avisen amb uns dies d´antelació i ho entrenes perquè no et pots presentar al rodatge sense haver-te preparat”, afegeix Andrés. A més, el dia del rodatge, “fas alguna prova abans de gravar i sempre es va de menys a més. Si has de fer una caiguda des de quinze metres d´alçada, potser comences des de cinc i vas pujant”.
Si se segueixen les pautes no hi ha d´haver cap problema. “La gent diu que estem bojos però ho tenim més controlat del que sembla”, diu Andrés. “El risc apareix quan es sobrepassen els límits. Si estàs fent una escena amb cotxes no pots córrer més d´allò estipulat i si estàs fent de torxa humana no pots estar-te cremant més d´uns determinats minuts”, destaca Plana. Tot i això, sempre existeix la possibilitat de fer-se mal. “El risc sempre hi és, si no aquestes escenes les farien els actors i no els especialistes”, opina Andrés.
“Si no escalfes bé o perds la concentració, fins i tot en entrenaments, et pots fer mal. D´altra banda, quan rodes una escena on has de baixar amb una corda és possible que et cremis i en una caiguda pot ser que freguis amb alguna cosa. Però s´accepta. Això forma part de la nostra professió”, comenta Plana.
En aquest sentit, Esther Ballesteros, membre d´In Extremis Film Services, una empresa amb seu a Barberà del Vallès que combina efectes especials i especialistes, considera que “sempre hi ha la possibilitat que alguna cosa no surti com pensem ja que estem sotmesos a molts detalls que hem de respectar per guió”.
L´Esther és la coordinadora d´especialistes de la citada empresa, que amb l´objectiu de formar més professionals va obrir una escola on s´imparteixen cursos complets, seminaris específics per a actors, de conducció, subaquàtics, cavalls, acrobàcies i psicomotricitat per als més petits. A les seves instal·lacions disposen d´un espai d´uns 300 metres quadrats que es transforma per practicar diversos exercicis utilitzant tatamis, matalassos, armes fictícies, cordatges…
“Els alumnes aprenen habilitats motrius per fer salts, caigudes, baralles, acrobàcies, conducció extrema i un llarg etcètera de capacitats que poden ser útils tant per a la professió com per a la seguretat i salut del dia a dia”, comenta Ballesteros.
Ella, que té 28 anys, va decidir que volia ser especialista “quan vaig descobrir que podria dedicar-me a una professió en què em pagarien per fer el que se´m donava bé”.
Ara, protagonitza salts d´alçada, caigudes, bonzos, atropellaments i escenes on intervenen les arts marcials i la conducció de precisió extrema.
Reconeixement
Preguntada per si l´ofici d´especialista és prou valorat i reconegut, Ballesteros assegura que quan ella va començar no ho estava gens, “fins al punt que els doblatges a actrius els feien homes”.
No obstant això, creu que “al llarg d´aquests sis anys com a especialista, juntament amb el fundador d´In Extremis, Lluís Rivera, hem seguit i imposat en el sector una manera de treballar persistent i professional, tant en la forma de contractació com en l´exigència de nivell als especialistes, i hem aconseguit ser una professió reconeguda com qualsevol altra”.
El seu company de professió Álex Andrés pensa, en canvi, que a nivell espanyol aquesta feina no està prou valorada. “A Amèrica fins i tot hi ha un premi però a Espanya no tenim ni títol”, apunta.
Quant als guardons, Ángel Plana ho té clar. “Entenc que no hi hagi un Goya per a especialistes. Mai n´hi haurà un. No pots premiar en una mateixa gala una persona com a millor actor protagonista i la persona que l´ha doblat. Estaries restant mèrit a la seva feina”, sosté.