Opinió

Un primer any trencant barreres

Ara fa un any, el ple municipal va aprovar per unanimitat el Pla Local d’Atenció a les Capacitats Diverses i a l’Accessibilitat 2016-2020: el full de ruta per promoure l’accessibilitat universal i millorar la qualitat de vida i l’exercici dels drets de les persones amb capacitats diverses a la nostra ciutat. És un bon moment per fer-ne balanç i preguntar-nos si anem pel bon camí.

Les dades d’execució d’aquest primer any ens diuen que estem avançant. Vam ser ambiciosos: del total de 112 accions del pla, per a aquest primer any 2016 vam decidir començar-ne a treballar 65. I, un any després, podem dir que hem assolit més d’un 70% de les tasques iniciades. Això representa l’assoliment de més del 40% del total d’accions a desenvolupar al llarg dels quatre anys de vigència del pla.

Però, més enllà de la quantitat, cal destacar-ne la qualitat. En aquest sentit, cal recordar que bona part de les accions que s’han desenvolupat han estat prioritzades directament per les entitats representades a la Taula Local de Capacitats Diverses i Accessibilitat. Això ens permet dirigir els nostres esforços de la millor manera, ja que qui ens guia conviu amb les necessitats de la ciutat dia a dia.

Gràcies a un enfocament en xarxa i transversal, treballant conjuntament amb les entitats locals i la resta de serveis municipals, en aquest primer any hem pogut avançar en els deu àmbits previstos al pla: informació; accessibilitat universal; participació social; educació i formació; salut; treball i integració sociolabo- ral; habitatge; oci, temps lliure, cultura i esport; autonomia personal i social, i sensibilitza- ció.

Pel que fa a la promoció de l’accessibilitat universal, per destacar algunes accions, aquest 2016 hem impulsat l’oferta de turisme accessible, treballat per millorar l’accessibilitat de les estacions de ferrocarrils i abordat l’accessibilitat comunicativa, ampliant la informació d’accessibilitat a l’abast de la ciutadania a través del portal web municipal, adaptant l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça de Didó per a persones amb discapacitat auditiva, i treballant en l’aplicació de la lectura fàcil.

Pel que fa a l’atenció a les persones i la promoció de drets, hem començat línies de treball innovadores dirigides a l’empoderament i participació social en primera persona de diferents col·lectius, vetllant perquè la veu de les persones amb capacitats diverses estigui present als espais participatius clau de la ciutat, o hem sensibilitzat la ciutadania i professionals sobre tracte adequat vers les persones amb capacitats diverses.

I, no menys important, hem recollit, agrupat i analitzat dades i indicadors, obtenint una fotografia més clara de la realitat de les persones amb capacitats diverses a la ciutat que ens permeti seguir avançant en el futur.

La importància d’aquest pla local radica que és un full de ruta per i de tota la ciutat. Ho és pel protagonisme que tenen les entitats que representen les persones amb capacitats diverses i les seves famílies. A través de la taula, no només van participar en l’elaboració del pla local, sinó que són els qui prioritzen les accions a desenvolupar anualment, participen en la seva implementació i periòdicament en fan seguiment.

Malgrat que la valoració d’aquest primer any de pla és positiva, som conscients que queda molta feina per fer i que tenim un any 2017 per endavant ple de reptes. Cal consolidar i donar continuïtat a les accions iniciades, així com executar aquelles pendents, i incorporar-ne les noves que les entitats de la taula prioritzin.

L’objectiu, el tenim molt clar: volem una ciutat inclusiva i accessible per a tothom; volem millorar la qualitat de vida de les persones amb capacitats diverses de Terrassa i que esdevinguin ciutadanes de ple dret. I per això el le- ma del passat Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat era #TerrassaTrencaBarreres.

Terrassa ha de ser una ciutat compromesa amb els seus ciutadans i ciutadanes, que aspiri a fer real la dignitat i la qualitat de vida per a tothom sense distinció per motiu de gènere, orientació sexual, origen, edat, pertinença cultural, creences i, lògicament, per les capacitats que tinguem cadascun de nosaltres.

Una ciutat sense barreres és una ciutat millor per a tothom i en això treballem, però només serà el treball conjunt de totes i tots i cadascun/a de nosaltres el que ens permetrà anar més lluny i avançar cap a una ciutat amb igualtat d’oportunitats i de tracte per a tothom, i sense discriminació de cap tipus.

L’autora és regidora de Capacitats Diverses i Accessibilitat de l’Ajuntament de Terrassa

To Top