Opinió

Rotondes

Elogiades i criticades a parts iguals, les rotondes són un dels elements que causen més controvèrsia entre els conductors. La seva incorporació massiva a les carreteres del nostre país durant els anys 90 va significar un abans i un després en molts punts de la xarxa viària, si bé la primera va arribar l’any 1976, fa 41 anys, a Mallorca. En els primers moments van generar força controvèrsia i encara avui afloren opinions dispars sobre com s’hi ha de circular, però és indiscutible que han aportat seguretat i fluïdesa al trànsit en cruïlles amb un alt volum de circulació.

Les rotondes són un element de regulació del trànsit urbà i interurbà, una eina eficaç i sostenible quan està ben dissenyada, que facilita la circulació i redueix la sinistralitat quan està situada en punts estratègics. A més de rebaixar el temps d’espera mitjà dels conductors, trenquen la linealitat de la carretera i redueixen la velocitat d’un possible impacte. També s’han convertit en una important porta d’entrada a molts pobles i ciutats en substitució de les cruïlles semafòriques que hi havia anteriorment, aportant més flexibilitat als usuaris perquè permeten un nombre d’itineraris més elevat, a banda que redueixen dràsticament el risc en els canvis de sentit. També tenen una sèrie de beneficis per al conjunt dels ciutadans que van més enllà de l’ordenament de la circulació, com la reducció del cost econòmic i energètic per a l’Administració al llarg de la vida útil comparat amb el d’una cruïlla semaforitzada. Les rotondes ocupen menys terreny que un encreuament, generen menys soroll i contaminació i la seva senyalització aporta més claredat als usuaris perquè permet donar més indicacions fent servir menys senyals.

Per complir tots aquests avantatges, és necessari que les administracions facin un bon manteniment de la infraestructura i de la seva senyalització, així com un estudi de viabilitat que mesuri ex-ante l’impacte que tindrà una rotonda en el comportament del trànsit i eventualment que eviti l’ús abusiu d’aquest element. Així ho hem recomanat des del RACC al llarg dels anys en el nostre compromís per vetllar pels drets i la seguretat dels usuaris. La Fundació RACC ha elaborat diversos estudis en els darrers anys analitzant rotondes ja existents, posant de manifest la seva idoneïtat o l’absència de justificacions tècniques per a la seva construcció.

Evidentment la responsabilitat dels conductors també és clau. El compliment de les normes de circulació i el respecte a la resta d’usuaris són imprescindibles per garantir la seguretat i la convivència dels diferents vehicles. Una rotonda exigeix una major atenció a la trajectòria que es vol seguir i als moviments dels altres, per la qual cosa és important moderar la velocitat abans d’accedir-hi i fixar-se bé en les indicacions prèvies per tenir clara la sortida que es vol prendre. Un cop dins l’illot, és important senyalitzar anticipadament els canvis de carril i la sortida amb els intermitents, i vigilar i respectar la resta d’usuaris, especialment vianants i ciclistes. Al cap i a la fi, si tenim dubtes amb una maniobra, sempre és recomanable rodejar de nou l’illot i sortir-ne amb les màximes garanties.

L’autor és mánager regional Catalunya del RACC

To Top