La societat en la qual vivim experimenta canvis molt ràpidament, i el concepte de seguretat és un dels que han d’estar en contínua revisió. Les polítiques de seguretat en general no poden perdre de vista que han de mantenir el difícil equilibri entre seguretat i llibertat; entre el respecte als valors democràtics, com el de la diversitat, per exemple, i generar a la ciutadania una sensació de seguretat que li permeti gaudir plenament de la nostra ciutat.
El pla director de la Policia Municipal de Terrassa es va elaborar en un intent d’arribar a aconseguir aquest equilibri. Ha passat més d’un any, i durant la primera meitat del 2016 es va presentar l’avantprojecte a diferents actors socials: grups municipals, consells de districte, sindicats i consells sectorials. Durant aquestes presentacions, la ciutadania ha fet aportacions com ara la petició de més agents de policia als barris i un increment d’agents genèric, i també la demanda d’accions per millorar la convivència i el civisme. D’altra banda cal dir que en aquestes sessions la ciutadania ens ha transmès una valoració molt positiva pel que fa al cos policial, el que ens reafirma, un cop més, que Terrassa té molt bons i bones policies locals.
A partir de la reflexió i del diàleg amb els consells esmentats, i tenint en compte les diferents aportacions que se’ns van fer arribar, el pla s’ha anat enriquint i millorant. S’ha arribat a la conclusió que el nou model de policia municipal a Terrassa ha de gravitar sobre el concepte de policia de proximitat. Però no es tracta només d’incloure una unitat amb aquest nom, sinó que aquesta idea ha de formar part de la cultura i la filosofia integrals del cos.
Per aconseguir aquest objectiu, és necessari implementar el nou pla de formació que ja estava inclòs en el primer avantprojecte. Es tracta de millorar les eines de la Policia en la seva relació amb la ciutadania, aspecte clau per entendre el concepte de proximitat. El pla de formació ja s’ha començat a impartir, i està sent molt ben rebut dins el propi col·lectiu professional. Així també, es treballa per facilitar als i les professionals les eines per gestionar les situacions d’emergència de la millor manera possible i també les competències específiques per a cada perfil del cos.
En la mateixa direcció, el pla director inclou un pla de comunicació interna i externa, per reforçar la percepció de la Policia Municipal com a cos de proximitat. En aquest sentit, un canvi destacat serà el que afectarà la uniformitat dels i les agents. El nou model policial es veurà plasmat en la imatge corporativa del sector, ja que es canviaran els uniformes i tots duran la mateixa uniformitat que els identificarà com a policia local de Terrassa, sense distincions.
El pla director inclou també una reestructuració organitzativa del cos que s’apuntala en una revisió de les funcions i dels objectius. En aquest procés s’han suprimit algunes unitats, com és el cas del Grup d’Intervencions Policials (GIP, anteriorment anomenat GIE). Els i les agents que formaven aquest grup han estat integrats en d’altres unitats de la nova estructura organitzativa.
Aquest moment ha coincidit amb canvis al cartipàs municipal. Entre els canvis hi ha la responsabilitat de la regidoria de Seguretat, que a partir d’ara exercirà el meu company i tinent d’alcalde de Territori, Marc Armengol. Coneixent la seva capacitat de treball, estic segura que ho farà amb absoluta professionalitat.
Personalment, he de manifestar que aquests darrers dos anys he assumit amb responsabilitat i orgull la direcció de la Regidoria de Seguretat. Juntament amb el meu equip, hem realitzat una feina intensa i creiem que aquest pla director realment posa les bases per al desenvolupament d’un nou model policial al nostre municipi. Amb molt d’esforç, penso que hem implementat una línia de treball innovadora, organitzada i encaminada plenament a millorar la seguretat a Terrassa.
En aquests moments el pla director està finalitzat i aprovat inicialment. El document està en fase d’exposició pública i es pot consultar als diaris oficials i a la web municipal.
L’autora és regidora de l’Ajuntament de Terrassa