Terrassa

Evangèlics: una altra manera de viure la fe

El diumenge és un dia gran per als evangelistes de la ciutat. Una comunitat de 250 persones viu la seva fe en un mateix espai, l´Església Evangèlica Unida de Terrassa (EEUT), que va néixer a principis del segle XXI arran de la unió de tres esglésies evangèliques de la ciutat: Ebenezer, Iglesia de Cristo i bona part dels membres de Betania. De fet, segons assevera el pastor de l´EEUT, Andreu Dionís, “Terrassa és, proporcionalment, una de les ciutats amb més presència protestant de tot el país. Cal tenir en compte que hi ha més llocs de culte protestants que catòlics”.

És un dia de goig i celebració, on la música i el cant són molt presents, ja que són la via per lloar Déu. Però també és un moment de reflexió i d´aprenentatge. Tal com afirma el pastor Andreu Dionís, “el que fem nosaltres és culte, no missa. En aquest sentit, duem a terme una reunió, un culte, on hi ha una primera part de lloança; una segona de predicació –amb el sermó–; el memorial, on es prenen el pa i el vi per recordar qui és Jesús i el que va fer, i finalment, en la vessant més comunitària, anunciem les diferents activitats que hem programat des de l´església”.

La dimensió educativa està molt present en aquesta comunitat. Per això, els diumenges, també s´ofereix l´
escola dominical. Aquí, des dels més petits fins als ancians aprenen, a través del material d´estudi, temes tan diferents com la bíblia, l´ètica, la gestió emocional, la història o els valors.

Ajuda a la persona
Però aquesta església també existeix “per dur a terme una transformació positiva de la societat”, destaca el pastor Andreu Dionís. En aquest sentit, explica que “per al món reformat l´espiritualitat no està divorciada de la realitat. La dimensió de fe, de transcendència, ha d´expressar-se de manera horitzontal. És a dir, jo no puc viure la fe com si estigués aïllat del món. Això ens fa cultivar l´espiritualitat, la dimensió de fe, que ens porta a actuar positivament en la societat”.

I és precisament dins d´aquest marc social que neix la Fundació Goel, creada fa gairebé una dècada com a instrument de l´EEUT per gestionar el treball social i que aposta per donar ajut a la persona “de manera integral”.

És per això que l´entitat compta amb una treballadora social i tot un equip que dóna suport a persones que estan a l´atur i/o que pateixen una crisi material; parelles que es preparen per al matrimoni; persones de dol que han perdut un ésser estimat; convivència familiar, i suport per a persones amb fills o també per a persones separades que necessiten entendre la nova situació i tirar una família endavant. Tot, abordat des del vessant més tècnic fins al més emocional.
En aquest mateix context, també es brinda ajuda a persones afectades per la denominada pobresa energètica. Per fer-ho, l´entitat compta amb “l´Espai en família”, una acció que es du a terme dilluns i dijous durant un parell d´hores a la tarda en la qual les famílies sense aigua poden utilitzar les dutxes i les dues rentadores semiprofessionals amb les quals compta l´EEUT. A més, en aquest mateix espai –i mentre es fan les rentadores o les dutxes- s´ofereix berenar i reforç escolar per als fills d´aquests usuaris. Una altra manera de donar ajuda a ciutadans que els assistents agraeixen molt.

Donar un respir
Una altra branca que té a veure amb l´ajuda social que du a terme l´Església Evangèlica a través de la Fundació Goel és el programa anomenat “Respir”, que ajuda les persones amb discapacitat intel·lectual. Un projecte que va començar a Barcelona l´any 1996 i que des del 2010 també es realitza a Terrassa.

Actualment, les persones que formen aquest grup –totes persones adultes- es reuneixen cada dimecres, de 16.30 a 19.30h, per realitzar activitats de lleure. Un espai on poden gaudir d´un temps d´oci i de relació fent tallers, rotllanes, treballs manuals, cantant i ballant o pintant. A més, l´últim dissabte de cada mes hi ha un grup de trobada entre el grup de Terrassa i el de Barcelona, on es fan activitats especials i, de manera regular, també es fan sortides d´un cap de setmana a l´Ametlla del Vallès. Tot pensat per donar un temps lliure i de descans a pares i cuidadors, un temps de “respir”.

A més, tal com explica Jordi Torrents, pedagog a càrrec d´aquest espai, també es du a terme una tasca d´assessorament i atenció a les famílies que ho sol·liciten, ja que “hi ha casos que desborden els familiars i cuidadors que no saben què fer i necessiten que els ajudem a gestionar i dirigir la situació”.

Respir és un espai que ja fa més de sis anys que està en marxa i que, “durant molt temps, va ser l´únic servei de Terrassa dedicat a l´oci d´adults amb discapacitat”, remarca Jordi Torrents.

Més enllà de l´ajut assistencial
“Però a Goel no només volem fer assistencialisme”, diu el pastor de l´EEUT. “Per això també es fan projectes de formació i capacitació en termes de lideratge a través del Global Leadership Summit (GLS), una trobada de formació intensa a través de la qual es volen transmetre la visió, la inspiració i les habilitats pràctiques per ajudar tothom a convertir-se en un millor líder i, així, transformar les situacions.” Es tracta d´un congrés que ja ha fet dos anys aquí a Terrassa i que també es desenvolupa a diverses parts del món. Segons explica el pastor Andreu Dionís, “es tracta d´una altra branca de la nostra Església que, a més de donar peixos, vol ensenyar a pescar”.

En aquesta vessant més pedagògica i educativa també entra una escola bressol, el Petit Príncep, de titularitat privada i gestionada per la mateixa Església Evangèlica Unida. Un espai integrat en les instal·lacions de la EEUT amb capacitat per a 70 nens i nenes de 0 a 3 anys on el més important és l´educació en valors.

Dimensió del culte
Per entendre-ho tot, però, cal entendre de manera global què és el protestantisme, en què es basa i quins són els seus objectius i valors. Tal com explica el pastor Andreu Dionís, l´Església Evangèlica Unida de Terrassa és el paraigua que emmarca la dimensió social (a través de la Fundació Goel), la dimensió educativa (amb l´Associació Tramuntana) i una tercera, la del culte, amb funcions més litúrgiques que es duen a terme a través de la mateixa Església. En aquest sentit, Dionís remarca que “la funció pròpiament dita de l´Església Unida és donar a conèixer el protestantisme. Ens mou l´evangelització, donar a conèixer la figura de Jesús i el que significa per a nosaltres”.

Precisament, aquest any es compleixen cinc segles de la reforma de Martí Luter. Un moviment religiós cristià, iniciat a Alemanya en el segle XVI, que va portar a un cisma de l´Església catòlica per donar origen a nombroses esglésies i organitzacions agrupades sota la denominació de protestantisme. La reforma va tenir els seus orígens en les crítiques i les propostes amb les quals diversos religiosos, pensadors i polítics van buscar provocar un canvi profund i generalitzat en els usos i els costums de l´Església catòlica, a més de negar la jurisdicció del Papa.

Aquesta reforma té cinc pilars fonamentals, dels quals destaquen tres: la doctrina de la “sola fide”, la de “sola gratia” i la de “sola scriptura”. La primera es basa en la creença que només mitjançant la fe en Crist l´home rep gratuïtament la salvació. Per la seva banda, la doctrina de “sola gratia” és la creença en el fet que la salvació és rebuda per part de Déu per a tots els homes, sense que aquesta hagin de merèixer-la o adquirir-la per les seves pròpies formes. El protestantisme presenta l´home condemnat i incapaç d´obrar a favor de la seva salvació a causa del pecat original. Per això, l´home necessita Déu per a la seva salvació. Finalment, el “sola scriptura” fa referència al fet que tota font d´autoritat en matèria de fe ha de ser extreta, exclusivament, de la Paraula de Déu, de la Bíblia.

I perquè tot això tingui sentit, segons Andreu Dionís, la dimensió del culte ha d´estar integrada per cinc àrees: la pròpia celebració del culte, la pedagogia i l´educació, la comunitat, la vessant social i, finalment, la missió. En aquesta última dimensió, l´Església Unida desenvolupa diversos projectes de cooperació, com el de salut integral a Burkina Faso o l´educatiu a Guinea Equatorial.

To Top