Una frase, escrita en anglès i que vol destil·lar compromís i fins i tot una certa transcendència, presideix l’entrada al centre logístic que Amazon té al municipi veí de Castellbisbal. “Together we will work hard, have fun, make history.” O, en català, “Junts treballarem durament, ens ho passarem bé i farem història”.
Un grup de treballadors joves esperen asseguts als sofàs que hi ha a la recepció de la factoria vallesana d’Amazon, situada al parc empresarial de Can Pelegrí. Manquen tan sols uns minuts perquè entrin al torn de la tarda, que comença a les tres i s’allarga fins a les onze de la nit. Per accedir a la recepció del centre Amazon BCN 3 de Castellbisbal, els joves (que en el llenguatge laboral d’Amazon no se’ls anomena pas “empleats”, sinó “associats”) han passat pel davant d’un cartell situat a l’exterior de la nau industrial. En el cartell se’ls dóna la benvinguda.
“Welcome, Amazonians”, hi diu.
Aquest discret indicatiu és un dels pocs signes externs que ens faran pensar que, dins d’aquestes instal·lacions de 28 mil metres quadrats, s’hi desenvolupa el dia a dia d’una de les empreses més importants d’internet. I és que Amazon s’ha convertit, sens cap mena de dubte, en la plataforma reina del comerç electrònic.
Només als Estats Units, el seu país d’origen, Amazon copa el 35% del negoci de les vendes per internet, segons la consultoria Bain & Company. Aquesta mateixa firma ha calculat que, l’any 2020, Amazon podria fer-se amb el 50% del negoci del comerç electrònic als Estats Units.
De portes endins
Quan hem passat la recepció i obrim les portes del magatzem, el primer que sobta els nostres ulls és el color beix d’un paisatge dominat per enormes caixes de cartró. En aquest cas, l’accent multicromàtic, el posen els milers de productes que les omplen.
En principi, semblen articles de tot tipus, però els responsables d’Amazon que ens acompanyen en la visita de seguida ens diuen que no, que al recinte de Castellbisbal només guarden aquells productes que els clients poden comprar-se al servei Pantry, que en anglès vol dir “rebost”. La idea és que els consumidors adquireixin, des del sofà de casa seva, asseguts al tren o si convé des del pic d’una muntanya, aquells articles que necessiten per a la seva compra setmanal. Excloent-hi, això sí, els aliments frescos (Amazon.es té un servei específic de supermercat on sí que poden trobar tal oferta).
És com si els clients anessin omplint el seu carret de la compra a distància, i al final el que se’ls entrega a casa és una caixa Pantry, que té una capacitat per emmagatzemar 20 quilos o 110 litres de productes. Els consumidors poden triar entre articles de neteja per a la llar, d’higiene personal, de menjar per a mascotes o, per exemple, aliments no frescos, com els cereals per a l’esmorzar , begudes de llauna, vi o aigua mineral.
Un punt estratègic
El llançament d’Amazon Pantry a Espanya, l’octubre de l’any passat, va coincidir amb l’estrena del centre d’operacions d’Amazon a Castellbisbal. Des d’aquest municipi tan pròxim a Terrassa surten les comandes “pantry” que fan els clients de tot Espanya, França, Itàlia i Bèlgica. El de Castellbisbal és, ens diuen des de la companyia, el principal centre del sud d’Europa que abasteix aquest servei. I contribueix a fer, de Catalunya, la porta d’entrada d’Amazon a la part meridional del Vell Continent. Des d’Amazon també ens comenten que el de Castellbisbal és el tercer centre en importància que la multinacional té a Catalunya. O, de fet, que espera tenir, donat que el de més envergadura és el que es troba en fase de construcció al Prat de Llobregat. Comptarà amb uns 60 mil metres quadrats, donarà feina a unes 1.500 persones i la multinacional preveu estrenar-lo durant la pròxima tardor.
A Castellbisbal, la idea d’Amazon és donar feina a 200 persones en el marge de tres anys. Per ara, l’empresa indica que aquesta xifra encara no s’ha assolit i que el nombre de treballadors que es reparteixen els torns de matí i tarda resulta molt variable. Ho és perquè la càrrega de tasques depèn molt de la quantitat de comandes que hi hagi. En tot cas, aquestes es compten per milers al dia. La flexibilitat que resulta inherent al negoci en si és la que provoca, ens diuen, que veiem força empleats amb el logo identificatiu d’una empresa de treball temporal.
L’ordre dins el caos
A banda de l’enorme oferta, una de les claus de l’èxit d’Amazon, una firma que va desembarcar a Espanya l’any 2011, és la logística. O, dit d’una altra manera, intentar que el client rebi, en el menor temps possible, allò que hagi adquirit. És aquí on entra en joc la principal innovació tecnològica que s’amaga a la planta d’Amazon de Castellbisbal. És la plataforma informàtica amb la qual treballen els operaris del recinte.
A més de les grans caixes plenes de productes que hi ha ubicades just a l’entrada de l’ampli magatzem, si fem uns passos més enllà, també hi trobem fileres i fileres de prestatges. Ens expliquen que aquests són per als articles de mida mitjana i petita.
Sorprèn, però, que no segueixin un ordre. És a dir, totes les marques de cereals per esmorzar no estan juntes a la mateixa prestatgeria. Com tampoc ho estan totes les firmes de dentifricis ni de refrescos de taronja amb gas. Al darrere d’aquest aparent caos, però –ens conten des d’Amazon Castellbisbal–, hi ha un estudiat ordre.
Quan algú des de la comoditat de casa fa una comanda, la petició arriba a l’instant al sistema tecnològic d’Amazon que gestiona els encàrrecs. De seguida aquest sistema agrupa, a través de complexos algoritmes, les comandes que han fet diversos clients. I dissenya unes rutes determinades pel magatzem de Castellbisbal, que seguiran els operaris d’Amazon que van recollint els productes (tots ells, marcats amb un codi de barres). Amb la particularitat que les rutes que genera el sistema són sempre les més ràpides possible per als recollidors. A Amazon volen guanyar temps al temps.
Anonimat
Un cop que els recollidors han fet la seva feina, altres operaris s’ocupen de dividir els productes en funció de la comanda de cada client. I van sortint les caixes pantry preparades. Una. I una altra.
A Amazon, s’hi ven força de tot. Des de tendes de campanya fins a flors i pantalons, passant per articles que poden ser una mica més compromesos, com tota mena de joguets sexuals. Però que ningú pateixi més del compte, ja que l’anonimat del comprador, tal i com s’esmercen a remarcar-nos des de la multinacional, es preserva just fins a l’últim pas que Amazon fa als seus magatzems. En el cas de Castellbisbal, fins que la caixa Pantry es tanca i, llavors sí, s’hi enganxa una etiqueta amb el nom i l’adreça del comprador.
En darrera instància, diverses empreses de transport acudeixen a la planta de Castellbisbal per recollir les caixes i emprendre el viatge per tal que acabin a mans dels compradors. Aquesta cadena de treball es repeteix al municipi vallesà, d’una forma ininterrompuda, durant setze hores al dia. És com Amazon funciona, amb matisos segons els serveis, en tota la seva xarxa de centres logístics.