Diners

Indicadors i economia

Mesurar sembla fàcil. Al final, es tracta de comptar i, sumant, tenir dades sobre el que mesurem. A vegades també cal restar (per exemple per saber que guanyem; si de 100 que venem restem 95 dels costos, ens queda 5 per la nostra butxaca. D’això en diem marge comercial). També a vegades cal dividir o fer percentatges (per exemple si vull comparar dues xifres, la d’aquest any i la de l’any passat per saber com evoluciona els meus ingressos o la meva despesa).

El següent pas és la interpretació de la mesura. En aquest alè, fem anar la nostra capacitat de comprendre sobre el que fem o ens rodeja, de forma subjectiva. Per exemple, quan s’analitza el marge de les empreses de distribució de productes de gran consum (comestibles y productes de neteja fonamentalment) i es veu que supera lleugerament l’1 o 2 per cent, segons els casos, podem pensar que és un mal negoci: et queda 1 euro per cada 100 de venda! Ara bé, quan veiem la xifra de vendes d’aquestes empreses, podem entendre que el seu focus està en el volum i no en el marge. És a dir, com que es guanya molt poc per unitat venuda, l’èxit es basa a vendre grans quantitats i vigilar molt els costos eliminant, a través de l’eficiència, les activitats innecessàries. En l’informe anual del 2017 de Deloitte sobre les 250 empreses més grans del món del sector detallista recentment publicat, es destaca com el "monstre" del sector (l’empresa Nord-americana Wal-Mart, amb presència a 30 països d’arreu del món, sobretot a tot el continent americà), factura 482 mil milions de dòlars. Si ho comparem amb el total del PIB espanyol del 2016 (1,1 bilions d’Euros) ens fa sentir petits i allunyats d’aquest món tan gran que ens rodeja: quasi la meitat del PIB espanyol és el que factura una sola empresa americana. Com que Wal-Mart no només ven aliments sinó que incorpora en la seva oferta altres tipus de productes personals com roba i d’altres estris per la llar, i estableix fortes relacions amb els seus proveïdors, aconsegueixen que el seu marge arribi al 3,1%. Aquesta xifra és semblant a la que pública l’informe sobre el líder del sector a Espanya. Mercadona aconsegueix el 3,2% també. Però la seva xifra de vendes de Mercadona (21,17 mil milions de dòlars) el porta a la posició 48 del rànquing mundial amb un creixement acumulat anual en els últims 5 anys del 4,6% (Wal- Mart 2,7%).

Entre les 10 primeres empreses de l’informe n’hi ha 6 Nord-americanes. De les altres 4 n’hi ha 2 alemanyes, 1 francesa i 1 del Regne Unit. El sector continua creixent i concentrant-se i els ingressos provinents de les operacions en l’estranger de les empreses líders continuen essent molt importants, (26% en Wal-Mart, 28% a Costco, 61% a Lidl, 52% a Carrefour, 66% a Aldi i 38% a Amazon). Inditex opera en 88 països i té un creixement acumulat de l’11% anual en els últims 5 anys, i la seva dedicació al món de la moda, el porta a uns marges del 13,7% que impressionen al costat dels marges de les empreses de supermercats.

Canviant lleugerament de tema, també recentment s’ha publicat l’informe anual de INFOADEX que analitza la inversió publicitària a Espanya. Doncs resulta que s’ha invertit en 2016 més de 12 Mil milions d’euros i això suposa un creixement del 2,8% sobre l’any anterior, similar al creixement del PIB. És a dir, l’1% del PIB es destina a la publicitat, a on els mitjans "no convencionals" s’emporten més de la meitat. El mailing, el màrqueting telefònic, les senyalitzacions, els actes de patrocini i mecenatge, … augmenten en 1,6%, mentre que els medis convencionals internet, el cinema, i la tele són els que més creixen, en detriment als diaris, dominicals, i revistes que van caient irremeiablement, i el resultat és que els mitjans convencionals creixen en el 4% degut sobretot a internet que creix el 12,6%.

Molts indicadors doncs que ens mostren l’evolució de l’economia i que en una interpretació ràpida global ens permet dir que tot va endavant. Doncs som-hi!

L’autor és economista i professor a la UAB
gabriel izard@uab.cat

To Top