Opinió

La pobresa no té cognoms

Aquest 17 de febrer s’ha celebrat el Dia Europeu contra la Pobresa Ener-gètica. Però des de Càritas Diocesana de Terrassa volem puntualitzar que la pobresa no té etiquetes ni es classifica; és una realitat polièdrica i transversal.

Es considera pobresa energètica la situació d’aquelles persones que tenen dificultats per abonar les factures de despeses energètiques pels elevats preus de l’energia o veuen limitat el seu accés a l’energia per falta d’ingressos, per viure en habitatges amb un pèssim aïllament tèrmic, per tenir equipaments amb un escàs rendiment (calefacció, cuina, aigua calenta…), etcètera. A l’Estat espanyol es diu que més d’un 10% de la població ho pateix. Però a Càritas observem que les persones afectades per aquest mal també pateixen en altres àmbits bàsics de la seva vida i viuen situacions de fragilitat. A més, un dels col·lectius que més sofreixen és el dels immigrants, que en molts casos són els pobres entre els pobres i tenen menys drets.

Aquesta visió parcial de la pobresa per àmbits, per exemple infantil, energètic, etcètera, augmenta el seu impacte mediàtic. Però no ens agrada posar cognoms a la pobresa perquè és la visió reduccionista d’una realitat dolorosa i injusta que vulnera drets fonamentals de les persones i de moltes famílies. Això ens pot portar a infravalorar aquest problema, que ha de ser abordat en tots els àmbits a l’hora. És una realitat injusta que hem de denunciar en tot moment i combatre des de les seves arrels.

A l’Estat correspon conèixer les persones que es troben en aquestes situacions i amb la xarxa pública de serveis socials redactar els informes pertinents per arribar a convenis amb les empreses i protegir les famílies més fràgils i en risc d’exclusió.

També demanem responsabilitat social corporativa a les empreses i que assumeixin compromisos de garantia de la promoció dels drets humans, des del principi de protecció, respecte i la cerca d’una reparació davant la pèrdua d’aquests mateixos. Des de Càritas, demanem vies com la condonació parcial o total del deute de les persones en situacions més vulnerables.

El passat mes de gener els preus de l’energia van tocar màxims en els últims tres anys durant l’onada de fred polar. L’explicació de les empreses del sector ha estat la lògica del mercat.

Des de Càritas ens preocupen les afirmacions del Govern espanyol, que demana als ciutadans que s’acostumin a preus de l’energia volàtils en funció del mercat, i demanem una economia al servei de les persones i que es garanteixin tots els seus drets bàsics, com defensa la doctrina social de l’Església.

L’autor és director general de Càritas Diocesana de Terrassa

To Top