La neuroproductivitat és la relació entre la neurociència o neuropsicologia i la gestió del temps. Les eines clàssiques de productivitat personal no funcionen per si soles i això genera molta frustració. És per aquest motiu que, abans d’implantar una metodologia de gestió personal, necessitem conèixer el nostre cervell. La idea és utilitzar aquesta informació perquè el procés d’incorporació de tots els hàbits que necessitem per aconseguir les fites tinguin moltes més garanties d’èxit. És per aquest motiu que haurem de treballar tenint en compte tot el que ens succeeix a nivell físic, psicològic i emocional creant així un estil de vida amb un equilibri òptim.
Resumint-ho, la neuroproductivitat té com a objectiu entrenar el nostre cervell per aconseguir les nostres fites de forma sostenible en el temps.
En el cas dels emprenedors, la finalitat de la neuroproductivitat pot ser aconseguir millorar els resultats del teu projecte sense renunciar a la teva vida personal. Per què és tan important en el nostre dia a dia la neuroproductivitat? La neuroproductivitat busca gestionar millor els teus dos millors recursos més cotitzats: l’energia i l’atenció. Si ets capaç de potenciar ambdós recursos, desenvoluparàs hàbits que et permetran prendre la millor decisió a cada moment i aconseguir tot el que et proposis tant a nivell personal com professional.
La neuroproductivitat resulta especialment útil per canviar de paradigma en tres coses:
-Adonar-te que no pots fer-ho tot. -No té sentit utilitzar els mateixos recursos per a totes les tasques. Hem de posar límits a les tasques que no aporten valor o et resten energia per fer altres coses més importants. -Comprovar la teva energia i la teva capacitat de concentració, tenint en compte que només tenim 210 minuts de màxima atenció al dia.
A continuació trobaràs alguns exemples de neuroproductivitat per aplicar en el nostre dia a dia que et poden ser d’ajuda i aplicar-los segons la teva feina, projecte i caràcter:
1. Dedicar només un dia a la setmana a llegir articles recopilats (blogs, webs, vídeos), màxim dues hores.
2. No defineixis tasques que tinguin una duració superior als 90 minuts. Si són més extenses, divideix-les en tasques més petites, si no possiblement postposaràs aquesta tasca "elefant" indefinidament.
3. Deixa la tasca següent preparada abans de fer un descans, això és clau per mantenir el focus i no dispersar-te al tornar de la pausa. Sempre tenim el perill de posar-nos a fer una altra cosa diferent a l’establerta.
4. Fer una migdiada reparadora i transformadora després de dinar. Uns 12-15 minuts seran suficients per recuperar forces i afegir energia extra al teu organisme. Sempre i quan la teva feina i lloc t’ho permetin.
5. Planifica les tasques a 1-2 setmanes vista com a màxim. Planificar detalladament a una temporalitat més llarga afegeix estrès i una frustració que no t’aporten valor. Això no vol dir que per dur a terme un projecte facis un cronograma a mesos vista per organitzar-te i saber l’inici i el final del projecte. Aquí estem parlant del desglòs de les tasques del projecte.
6. Escolta música instrumental per millorar la teva concentració (preferiblement música barroca: Mozart o Bach en poden ser bons exemples, ja que està demostrat que incideixen en les ones cerebrals i potencien la concentració, tal i com deia el doctor Tomatis).
La neuroproductivitat no està vinculada directament a la motivació personal. La motivació fluctua a cada hora, fins i tot a cada minut: per exemple si estàs treballant i et truca un familiar per informar-te que algú està malalt la teva motivació baixa. Després si et truca el teu client més important i et diu que t’aprova el pressupost la teva motivació torna a pujar. Som un Dragon Khan! El que sí que podem assegurar és que la motivació està molt més relacionada amb el propòsit personal. I aquest propòsit vital ha d’anar lligat a l’equilibri entre les nostres àrees de responsabilitat (família, feina, salut, oci, finances, creixement personal…), que amb el coaching es reflecteixen i podem avaluar el nostre nivell de satisfacció en la roda de la vida.
Sentirem a parlar de la neuroproductivitat en un futur molt proper!
L’autora és consultora, coach i formadora
sonia@soniacaballero.es