Diners

Canvis i diferències

Quantes diferències! Quan demano als estudiants de màrqueting estrangers acabats d’arribar (molts dels Estats Units i alguns europeus) que m’assenyalin 5 diferències i 5 similituds sobre les expectatives que s’havien creat abans de venir aquí i el que realment s’havien trobat, sempre sorgeixen interessants sorpreses inesperades. Hi ha productes domèstics que no troben, com el "Peanut butter", crema de cacauets que tots els joves americans enyoren amb intensitat. Hi ha productes que no tenen, com la llet de llarga durada i que els afecta en els seus hàbits de compra, doncs per a ells la llet és fresca i s’agafa de la nevera del súper. També alguns que tenen condicions de conservació diferents: els ous del súper estan fora de la nevera!, s’exclamen. Altres diferències són sobre els serveis i els hàbits: vianants travessant carrers sense esperar el canvi de color del semàfor, cambrers que no porten el compte per pagar a la fi de l’àpat, manca de costum en donar propines,… També sobre la llar i el consum diari: molts estenedors de roba i poques assecadores a les llars en què van a parar, i l’aigua de l’aixeta amb gust poc agradable que obliga a demanar expressament aigua mineral per quan es té set, apartaments i habitacions de petita dimensió,…. També hi ha diferències en el transport: acostumats a anar sempre en cotxe, se sorprenen del fàcil que és anar amb metro per Barcelona. I sobre l’ús de l’anglès al carrer hi ha divergències: alguns diuen que no se’n parla i d’altres s’admiren de la nostra capacitat en dominar diverses llengües. Sembla en aquest sentit que l’idioma anglès, a poc a poc, es va imbuint en el nostre entorn.

La nova fornada d’ estudiants no canvia en l’ús del mòbil, que fan servir intensament tan dins de l’aula (sense permís) com fora: alguns diuen que miren més de 10 vegades al dia a "l’amic" Google, a través del mòbil. Quasi tots són "Apple", també en ordinadors. Veiem ara amb dades de Kantar que en telefonia, Huawei y Samsung es disputen el lideratge en Espanya. Mentre que a US el Novembre passat es comptabilitza que el 43,5% de les vendes de mòbils dels darrers tres mesos, són d’Apple, i a Espanya només és, en el mateix període, el 13%. El poder de la marca…. Amb tan mòbil, el "showrooming" (passejar per la botiga i després comprar on line) i el "webrooming" (navegar per internet i comprar en la botiga física després) s’estén en paral·lel i s’adopta com a s hàbit de compra de qualsevol categoria de productes…., sobretot en els joves.

El canvi de la presidència d’Estats Units fa escriure moltes pàgines a diaris, revistes i mitjans digitals. No trobem a ningú d’aquí o de fora, que agradi el to, les formes i mesures que està adoptant i aquesta sorprenent situació revela les dificultats que podran veure’s un cop es comencin a sentir els efectes de les distintes polítiques que es puguin aplicar. Sempre sorprenen els resultats de les eleccions però aquest cas és quasi insuperable. L’economia Mexicana haurà de mirar més a Asia i Europa que abans i potser això també els anirà be.

Que és liderar? Quines preguntes es fan els que lideren? Trobem una llista de temes que adaptem: 1) Motivar compartint 2) Identificar els problemes 3) Identificar els factors claus que influencien els resultats 4) Entendre la comunicació i formulació de preguntes, 5) innovar pensant en la millora 6) Establir la guia de les decisions 7) ajudar als altres a desenvolupar les seves habilitats 8) Crear les relacions estables amb els altres amb els reptes aconseguits. Ho fan això els nostres líders? Apliquem-ho a les empreses, als grups, a les institucions,….. O per el contrari, ens dediquem a esperar que plogui perquè es baixi el preu de l’electricitat, com diuen alguns?

L’autor és economista i professor UAB
gabriel izard@uab.cat

To Top