Estar a les xarxes socials com LinkedIn, Facebook, Twitter… no vol dir que ja tenim una marca personal. El camí per tenir coherència entre el que som i el que el món digital diu de nosaltres és treballar per tenir una marca personal sòlida, humana i creïble. Com? Doncs sustentada en experiències i fites reals per arribar a ser un referent en el món digital a través dels teus perfils i canals socials per mostrar al món "no només el que saps fer, sinó el que ets capaç de realitzar". La marca personal ha d’anar basada en una estratègia coherent amb la teva missió, visió i valors, és a dir, què vols ser com a professional i persona, què faràs per aconseguir-ho i sota quins valors et basaràs per arribar-hi. Fàcil? No gens. Moltes persones estan a les xarxes sense una estratègia i no creen valor a la comunitat a què voldrien arribar. Aleshores és quan pensen que les xarxes socials no tenen importància, però estan equivocades. A través d’aquests canals, podem trobar feina, clients, proveïdors i altres professionals del sector que ens interessin. Però, tornant a la base de l’estratègia, haurem de ser conscients de les nostres fortaleses i debilitats per poder reforçar les primeres i crear plans d’acció per millorar les segones. Fàcil? No gens. A ningú ens agrada fer una revisió introspectiva de nosaltres mateixos. A algunes persones ens costarà més definir les fortaleses, perquè tindrem creences instal·lades que no ens permetran observar i posar en valor tot allò que sabem fer i a què aspirem. Altres tindrem resistències a veure quines són les nostres debilitats perquè no les volem reconèixer o enfrontar-nos a elles, la típica frase que moltes vegades escoltem: "Jo sóc així i ja no canviaré". Però això no és veritat, si fem aquest exercici sense jutjar-nos, ni posar-nos pressions i sent sincers amb nosaltres mateixos, veurem i prendrem consciència del que estem o no estem fent i podríem millorar.
El concepte de "personal branding" va veure la llum en la literatura empresarial dels Estats Units a finals dels anys 90, amb la publicació d’un article, "The Brand Called you", escrit per Tom Peters, on proposava el següent: "Les grans companyies entenen la importància de les marques. Avui, en l’era de les persones, tu has de ser la teva pròpia marca". Amb això Peters explicava que cadascú tenim l’oportunitat de sobresortir en allò que ens agrada professionalment desenvolupant les nostres habilitats personals. Els canals de comunicació ens ajudaran a donar forma a aquesta marca. Hem de trobar allò que ens fa diferents i que se’ns dóna bé, potenciant-lo al màxim per guanyar presència i rellevància tant en el canal online com en l’offline.
En definitiva, la marca personal és un màrqueting individual amb què construir un segell propi, per augmentar el valor de la teva persona com a professional en el mercat laboral. Gràcies a les xarxes socials la marca personal ha aconseguit una visibilitat mai vista i a més resulta més fàcil d’implementar, menys dependent de les possibilitats econòmiques i més de les qualitats professionals. Tant és així que estic convençuda que una bona marca personal en un curt termini serà un avantatge i un requisit en molts àmbits professionals. Així que, si no la tenim, haurem de començar a treballar en ella. Una bona marca personal genera un cercle o comunitat al teu voltant virtuós: a més reputació, les oportunitats es multipliquen i això, a la vegada, millora encara més la teva reputació. I recordem que, encara que estiguem a l’atur, la presència en els canals de comunicació activa, actualitzada i on s’exposin les nostres habilitats i propostes de valor farà que siguem visibles per a possibles professionals o empreses per les quals podríem ser contractats. Així que no tenim excusa per posar-nos a cuinar una estratègia alineada amb nosaltres per crear la nostra marca personal.
L’autora és consultora, coach, formadora