L’anàlisi de l’accidentalitat és una eina bàsica per conèixer l’evolució de la seguretat a la xarxa viària al llarg dels anys. L’estudi de referència és l’EuroRAP, que relaciona la sinistralitat que es dóna en un tram concret amb la seva intensitat mitjana de trànsit diari. L’informe, que es fa públic cada any a mitjan desembre, estableix una classificació dels trams en funció del risc potencial que té un conductor de patir un accident quan hi circula. A més, assenyala la distribució de les incidències, indicant els trams de la via on hi ha una concentració més elevada d’accidents per quilòmetre.
El RACC, juntament amb altres clubs d’automòbils europeus membres de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), ha participat novament en l’elaboració de l’estudi i ha analitzat l’accidentalitat a les carreteres catalanes, amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.
Enguany, una de les principals conclusions de l’informe és força positiva: els accidents greus i mortals han disminuït a Catalunya en un 2,47% en el trienni 2013-2015, mentre que la mobilitat global per carretera ha pujat un 1,87%. Tot i així, contràriament a la tendència dels darrers sis anys, els quilòmetres de risc “molt alt” han augmentat fins a un 18% del total de la xarxa analitzada. Els trams de major risc per als conductors es presenten de forma sistemàtica en vies de calçada única, amb intensitats de trànsit mitjanes o baixes, mentre que els trams amb més concentració es presenten en vies amb elevades intensitats de trànsit.
En aquesta ocasió, la BP-1417, entre Sant Cugat i Barcelona, és on hi ha més risc de patir un accident. La ciutat de Terrassa també és una de les protagonistes d’aquest estudi. Dels 10 trams amb més risc a Catalunya un el trobem a la C-1415a de Terrassa a Sentmenat, més coneguda com carretera de Castellar, i un altre és la BV-1221 de Terrassa a Matadepera. La C-58, a més, de Terrassa a Vacarisses, és una de les vies on trobem una major concentració d’accidents.
Tot i la positiva disminució dels accidents greus i mortals, encara no n’hi ha prou: cal seguir treballant per assolir el risc zero a les carreteres. L’EuroRAP és una bona guia perquè els conductors coneguin les vies més perilloses per prendre les mesures pertinents al volant, però també ha de servir a les administracions que són les que gestionen les nostres infraestructures. Tot plegat, amb un objectiu comú: que les carreteres siguin molt més segures per a tots.