Actualment, vivim en un món tan globalitzat que qui no aprèn anglès sembla que es quedi enrere. Més enllà de la febre de cursos intensius i “low cost”, de l´aprenentatge digital i de nous mètodes més o menys efectius, els aprenents (sigui quin sigui el seu nivell) s´han adonat que una de les coses més importants és deixar-se anar a nivell de conversa, la qual cosa ha propiciat un autèntic boom de grups de conversa en bars.
La crisi econòmica és un dels factors que han afavorit l´impuls d´aquests grups, animant en l´aprenentatge els que no tenen pressupost per a un mètode reglat o els que ara disposen de més temps lliure. Les taules i barres de bars i restaurants de moltes ciutats espanyoles exerceixen tant de plataforma per als que tenen formació prèvia acadèmica però no s´atreveixen a deixar-se anar en el cara a cara o desconeixen els girs col·loquials, com per als que tenen al·lèrgia a les escoles i els seus mètodes més o menys ortodoxos i el que pretenen és desenvolupar-se en el dia a dia o relacionalment per viatjar o tractar el turista.
A Terrassa, en els últims anys han proliferat diversos bars i entitats que organitzen grups de conversa en anglès en locals de restauració, així com grups d´amics o coneguts que es reuneixen per practicar la llengua de Shakespeare mentre prenen un cafè, una cervesa o un refresc.
Es tracta de trobades amables i relaxades on practicar i millorar l´idioma i conèixer gent nova després de la feina. No és tant una classe sinó una oportunitat de divertir-te mentre el teu nivell progressa i guanyes fluïdesa sense la pressió d´un curs reglat.
Un d´aquests projectes és el Tertulàndia, del Bau House. Cada divendres, de 19 a 21 hores, desenes de persones es reuneixen al bar de la Casa Baumann per practicar idiomes i reforçar la seva conversa en anglès d´una forma relaxada, distesa i agradable mentre fan un beure. Aquestes trobades lingüístiques, on es comparteixen idioma i experiències, s´han convertit en un clàssic per encetar el cap de setmana, que té molt d´èxit entre els assistents. La iniciativa va néixer l´any 2013, amb l´objectiu que s´hi practiquessin un bon aplec d´idiomes, dels quals, avui, el principal protagonista és l´anglès. Està organitzada pel propi bar i, des de fa dos anys, també hi participa la gent de l´English Meetup Terrassa, que ajuden en la dinamització d´activitats del bar.
“Hi assisteixen una mitjana de 30 persones, arribant en alguna ocasió a ser setanta”, explica Francesc Busqué, gerent del bar.
“Es parla de tot, pot sortir qualsevol tema. A més, no hi ha problemes de nivells. Ningú et mira malament si t´equivoques, tothom fa errors i els que en saben menys aprenen dels que en saben més. Fins i tot hi ha gent que ve simplement a escoltar més que a parlar perquè el que els costa és entendre”, assegura David Padrós, coordinador del Terrassa English Meetup, un grup de conversa en anglès creat a partir de la plataforma Meetup (una web on crear o buscar grups locals i proposar esdeveniments amb persones amb qui comparteixis inquietuds) que a més de participar en el Tertulàndia es reuneix cada dimarts a la tarda al bar de l´Ateneu Candela i organitza altres activitats com sopars, excursions i festes.
El Tertulàndia està obert a tothom qui en tingui ganes i que necessiti practicar idiomes. És gratuït i no cal inscripció. Ningú posa a prova els participants, no s´ha de fer cap examen a final de curs. La clau de la trobada és començar el cap de setmana parlant anglès sense pràcticament adonar-se´n.
“Que sigui totalment obert i lliure, que no hi hagi llistes i que no s´hagi de pagar no t´obliga a res. Si véns un dia i no acabes d´estar bé, la setmana següent no tornes”, apunta Busqué.
Al Tertulàndia, hi participen traductors, professors d´anglès i altres persones relacionades professionalment amb la llengua, però no per exercir la seva professió sinó per socialitzar i practicar l´idioma. “Hi ha una traductora que és autònoma i treballa sola amb l´ordinador, sense parlar gaire, que ve per practicar oralment l´anglès per no perdre el nivell”, explica Padrós. “De fet, quan vam començar el Tertulàndia van venir professors de l´Escola Oficial d´Idiomes però al cap de dos dies ja vam veure que no servia de gaire, que la gent volia parlar, que no tenia ganes de fer classe en un bar”, diu Busqué.
Com si es tractés d´un pub
“La idea és la de recrear l´ambient d´un pub anglès”, afirma Padrós. I és que al Tertulàndia no només assisteixen terrassencs que volen millorar el seu nivell d´anglès, sinó que també hi participen britànics que viuen a la ciutat i que volen fer nous contactes. És el cas del Robert King, un noi de 23 anys nascut a prop de Birmingham i que fa dos anys que viu a Terrassa. “Volia conèixer gent d´aquí i per la feina que faig, les classes d´esport o altres activitats no m´anaven bé per horaris. Buscant per internet vaig trobar el Terrassa English Meetup i vaig decidir afegir-m´hi”, explica. “Crec que és una bona opció per aprendre anglès. Si et diverteixes amb l´idioma, si no es tracta de fer exercicis de gramàtica avorrits, en tens més ganes i n´aprens més. A més, a les escoles, amb una classe gran, és molt difícil que tothom pugui parlar”, opina King, que treballa com a professor d´anglès. “Per a mi, és molt interessant perquè hi ha gent de totes les edats i de totes les professions”, destaca, a més, el jove.
Precisament aquesta, la diversitat, és una de les raons que apunta Busqué per explicar l´èxit de l´activitat. “Sempre hi ha gent nova, gent gran, gent jove€ De tot. I suposo que això agrada”, diu. “Hi pots conèixer molta gent més que aprendre anglès. Per aprendre anglès has d´anar a una acadèmia, aquí véns a conèixer gent i a socialitzar”, afegeix Padrós. Tot i això, el coordinador del Terrassa English Meetup explica que coneix estudiants de l´Escola Oficial d´Idiomes que tenien un nivell bastant baix i que a base d´assistir a les sessions del grup de conversa es van convertir en els que millor parlaven de la classe. “Aquí perden la vergonya i després a la classe són els reis del mambo. A les acadèmies suposo que la gent va més cohibida perquè hi ha un professor, algú que els avalua, que els corregeix; està tot molt més estructurat”, diu Padrós, al que Busqué afegeix que “estar en un bar amb una cervesa és un ambient més distès i tranquil”. Tot i això, ambdós asseguren que no volen substituir les escoles d´idiomes. “Qui vol aprendre anglès ha de seguir anant a l´escola, aprendre gramàtica, vocabulari i tot això”, destaquen.
Una altra de les opcions per practicar l´anglès d´una forma divertida i conèixer gent és l´Engish Conversations del pub Sant Patrick´s de Parc Vallès. Es tracta d´un esdeveniment cultural, on no s´utilitza cap més idioma que l´anglès. Per això, compten amb una professora que ajuda que les converses siguin al més amenes i correctes possible. “És un esdeveniment que pretén ajudar el nostre públic a practicar l´anglès d´una forma divertida, prenent una pinta o qualsevol dels nostres productes”, explica Raquel Suárez, coordinadora del grup Sant Patrick´s. Les sessions, que són gratuïtes, tenen lloc cada dilluns, de 21 a 22.30 hores.
L´English Conversations se celebra des de fa uns quants anys i en fa dos o tres que la Marta Martínez n´és la responsable i professora. La seva feina, però, no és la de dirigir una classe sinó la de proposar temes de conversa, si és que no en surten de forma espontània, i animar els assistents a parlar sense por. I és que l´English Conversations no és una classe d´anglès sinó una trobada entre coneguts que durant unes hores decideixen parlar en anglès. “Al principi portava un text i unes quantes preguntes relacionades per tenir un tema de conversa però se´n van acabar cansant. Ara parlem de les nostres coses, com si parléssim en català però fent-ho en anglès”, destaca la Marta. “Era molt avorrit, és més distret parlar de les coses del dia a dia”, comenta el Josep, un dels participants.
Com en el Tertulàndia, el nombre de participants canvia cada dia. Alguns són fixos, altres hi van de tant en tant i també n´hi ha que només s´hi apunten quan es preparen per a un examen oficial. I és que es tracta d´una activitat oberta i gratuïta on no hi ha l´obligació d´anar-hi cada dia.
“Jo vaig haver de deixar d´anar a l´EOI perquè els horaris no m´anaven bé. No volia perdre el que sabia d´anglès i vaig decidir afegir-me a l´English Conversations”, explica la Carme. “Venir aquí t´obliga a pensar el que dius i recordes tot el que ja saps. Si no, et converteixes en una persona passiva, que potser escolta i llegeix en anglès però que no fa l´esforç de parlar-lo”, afirma el Josep. “Aquí ve gent que en sap molt, d´escriure i de gramàtica, però que els costa parlar. S´hi han de llançar; encara que no en sàpiguen gaire, han de venir amb l´actitud de parlar”, apunta l´Adrià.
En aquesta línia, un altre dels membres del grup assegura que “per a mi, venir aquí i veure que el que estic aprenent o llegint ho puc posar en pràctica em motiva a continuar aprenent anglès”, un idioma, el coneixement del qual “et permet adquirir un nou espai cultural”, diu el Josep, que destaca que les dues ignoràncies modernes són, per un costat, no saber informàtica i, per l´altre, no saber anglès.
De fet, la importància de conèixer aquest idioma és la que ha propiciat la creixent aparició de grups de conversa, que no només organitzen els bars sinó també grups d´amics o coneguts com el del Toni Navarro (vegeu-ne l´entrevista a la pàgina 5) i l´Àngels.
“Havia estudiat anglès a l´EOI però, si no el parles una mica, després no te´n recordes, el perds”, explica l´Àngels, que es reuneix un cop per setmana en un cafè cèntric de la ciutat per conversar en aquest idioma estranger. “Per a mi, la part més difícil d´un idioma es la parla; entendre´l, pel context, és més fàcil. Aquestes converses informals van bé perquè el practiques, has de fer l´esforç de parlar en anglès, de construir les frases adequadament i recordar el que saps”, comenta. “És molt informal, t´ho passes bé i n´aprens”, assegura.
I és que, com reflecteixen els diversos testimonis d´aquest reportatge, l´objectiu de totes aquestes iniciatives no és tant el d´aprendre anglès d´una forma intensiva sinó el de passar una bona estona amb companys mentre converses en una llengua que no utilitzes habitualment.