Opinió

Coeduquem, posem les bases per a una societat més igualitària

Coeducar és educar oferint la mateixa igualtat d’oportunitats a nens, nenes, nois i noies, tenint en compte i respectant les diferències de sexe i valorant-les.

Estudis recents demostren com els patrons masclistes arrelen amb força entre els més joves. A finals del 2015, un informe del Ministeri de Sanitat sobre igualtat i violència masclista en l’adolescència recollia que quatre de cada cent adolescents espanyoles asseguraven haver estat víctimes d’agressions físiques per part de la seva parella. La xifra quintuplicava la dada registrada tres anys enrere, cosa que ens fa pensar que estem fent quelcom malament. Després de lluitar durant anys per aconseguir la plena igualtat -que encara no és una realitat-, ara sembla que comencem a fer passos enrere i aquest és un camí que, com a societat, no volem ni podem emprendre.

Professionals del món sanitari i educatiu asseguren que la presència de la cultura audiovisual té gran influència en els i les joves, ja que lamentablement encara existeix un flux constant d’informació amb un missatge sexista en bona part dels programes, videojocs, anuncis i música que consumeixen. Per això és important que, des de les edats més infantils i durant tota l’etapa acadèmica, els nostres nens i nenes -els que seran els homes i dones del futur- aprenguin els valors del respecte, la tolerància, la diversitat i la igualtat. En aquest sentit, és imprescindible que en les nostres escoles i instituts coeduquem, és a dir, vetllem perquè es compleixin algunes mesures concretes com són la revisió dels textos i materials que es treballen a l’aula, la incorporació del saber de les dones al currículum, l’ús del llenguatge inclusiu, la inclusió de la perspectiva de gènere en l’orientació professional i educativa o la formació del professorat en igualtat, entre d’altres, fins a l’organització i adaptació del centre en la pràctica diària tenint en compte criteris d’igualtat.

Una actitud decidida per part del professorat que aposti per la coeducació farà possible que es comencin a canviar les actituds sexistes i els estereotips de gènere, i s’oferiran les mateixes oportunitats a nens, nenes, nois i noies. La coeducació s’ha d’entendre i aplicar com un eix transversal als nostres centres educatius.

Actualment a Catalunya, les institucions ofereixen als centres que hi estiguin interessats assessorament per desenvolupar estratègies per a la coeducació. Així doncs, hi ha la possibilitat però no pas l’obligació i aquí és on creiem que cal fer un pas endavant. La coeducació és necessària, posa les bases per a una societat més igualitària i respectuosa, per això considerem que el currículum escolar hauria de contemplar-la al llarg de tota l’etapa acadèmica.

L’autora és secretària d’Igualtat del PSC de Terrassa

To Top