Des de ja fa molts mesos que es parla de la greu situació econòmica en la qual es troba el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), arran que es fes públic el dèficit de 5 milions d’euros de l’any 2015, la previsió d’un dèficit de 8 milions per a l’any 2016 i un deute històric acumulat de 39 milions. Si tenim en compte que durant tots els anys des de la seva creació l’any 1988 el CST ha tingut pèrdues, és evident que el principal problema ha estat un infrafinançament sistemàtic per part de la Generalitat de Catalunya. Altrament també és evident que la gestió ha estat deficient i que com a mínim ha estat incapaç de revertir aquesta situació. Gestió de la qual han participat els quatre representants que l’Ajuntament de Terrassa aporta, dos directament i dos a través de la Fundació Sant Llàtzer, al consell de govern del CST, que es completa amb sis representants de la Generalitat. I aquí és on se situa el nucli de la nostra preocupació: quin és el paper que juguen els representants de l’Ajuntament de Terrassa en el consell de govern del CST?
Malgrat ser minoria en el consell de govern, i tenint en compte que el vicepresident del mateix és l’alcalde de la ciutat de Terrassa, els representants de l’Ajuntament al CST haurien de ser capaços de tenir criteri i defensar un servei sanitari de qualitat així com unes condicions laborals adequades per als treballadors/es, per damunt dels interessos i polítiques de la Generalitat. En aquest sentit, recordem que en el ple de l’Ajuntament de Terrassa del mes d’abril del 2016 es va aprovar una proposta de resolució presentada per Terrassa en Comú en què es recollia un acord que deia: "Defensar davant la Generalitat de Catalunya, tant a dins com a fora del consell de govern del CST, que la solució a la situació que pateix el CST en cap cas implica tornar a retallar drets laborals o salaris dels treballadors/es del CST, que han estat prou malmesos durant tots aquests anys. La solució a la situació del CST ha de passar per un adequat finançament de l’únic hospital públic de Terrassa, així com per la depuració de les responsabilitats de gestió que han portat el CST a la situació que està vivint".
A mitjan setembre vam demanar al nostre alcalde i representant de l’Ajuntament al CST, Jordi Ballart, que comparegués a la junta de portaveus del 26 de setembre perquè expliqués el contingut de la reunió que va mantenir el 13 de setembre amb el president del CST, senyor Eusebi Cima, i el conseller de Salut, el senyor Toni Comín, per tractar precisament la situació actual del CST i les possibles vies de solució. Malauradament, el nostre alcalde no va donar resposta a la petició. Posteriorment es va comprometre a assistir a la junta de portaveus del 24 d’octubre, a la qual tampoc va assistir, excusant-se en conflictes interns del PSC. En aquesta ocasió el va substituir la regidora de Salut, Maruja Rambla. No obstant això, es va tornar a comprometre, per tercera vegada, a assistir a la comissió informativa de societats, destinada a tractar la situació específica del CST, del passat dimecres 9 de novembre. Doncs bé, tampoc va assistir-hi, aquesta vegada per motius de salut.
A la comissió informativa qui sí va assistir va ser el gerent del CST, el senyor Alfredo García, que, entre d’altres, ens va informar que al consell de govern del mes de juliol es va donar vist i plau per unanimitat a enviar un pla de viabilitat econòmica al Departament d’Economia i Finances de la Generalitat per a la seva validació. I va confirmar que el pla contemplava retallades en les condicions laborals dels treballadors del CST sense poder concretar quines serien.
La nostra sorpresa va ser molt gran. Primer perquè ens consta que al consell de govern del passat mes de juliol l’alcalde de Terrassa no hi havia assistit i, segona, perquè les regidores del PSC que sí que hi van assistir, Rosa Ribera i Maruja Rambla, havien donat l’OK a un pla d’empresa que contradiu l’acord pres pel ple de l’Ajuntament citat anteriorment. Fins i tot, la senyora Maruja Rambla declarava al Diari de Terrassa el passat dia 9 que "se está haciendo lo imposible para que las soluciones del plan de empresa no recaigan sobre el personal". Podríem deduir que ni tan sols era conscient de quin era el document que havien votat a favor en el mes de juliol.
Ens trobem davant d’una situació molt greu. Un alcalde que no assisteix a consells de govern del CST que són decisius per al seu futur, que no vol comparèixer davant dels grups municipals per donar informació i dues regidores del PSC que no són conscients dels documents que voten. A l’inici d’aquest mandat vam aconseguir que els grups de l’oposició poguéssim triar un dels dos representants de l’Ajuntament al consell de govern del CST. Això ens ha permès obrir portes i descobrir una situació i dinàmica de la qual no érem conscients i que són més greus del que semblaven. Des de Terrassa en Comú continuarem reclamant la compareixença de Jordi Ballart, per tal de poder conèixer amb tot detall el pla de viabilitat econòmica aprovat al consell de govern del CST del passat juliol. També exigim un protocol amb el qual representants de l’Ajuntament al CST compareguin periòdicament davant tots els grups municipals, de manera que puguin informar i prendre posicionaments compartits. Només aspirem que els membres de l’Ajuntament que formen part del consell de govern al CST siguin veritables representants dels interessos del municipi. Esperem que puguem reconduir un pla d’empresa que torna a incidir en retallades laborals i de qualitat en lloc de millorar adequadament les condicions de finançament. Si no és així haurem d’exigir responsabilitats polítiques.