La sonoritat d’una banda de jazz és el resultat de l’acció d’un conjunt de músics talentosos que seguint la intuïció, la partitura i el comandament del director, impulsen els sons dels seus instruments a partir de les notes i ritmes que el compositor va pensar. La interpretació és única, i cada vegada que actua la banda la sonoritat té uns matisos, tons i colors que, a pesar que el concert pot semblar molt semblant a les anteriors actuacions o assajos, finalment no hi ha cap interpretació exactament igual. L’entorn també és important i ajuda o dificulta l’execució de la peça. L’entorn té elements controlables, com la sonoritat de la sala, la llum o la intensitat i qualitat de l’equip de so encarregat de l’amplificació dels sons… Té també elements incontrolables, com la resposta del públic, les condicions climatològiques (quan el concert és a l’aire lliure), o l’ambient social… Als concerts d’òpera, música clàssica, de rock… també succeeix i el resultat final depèn de la capacitat de resposta que té en el moment precís de la interpretació cada músic i la banda, l’orquestra o el cor en la interpretació de la peça. Tot es prepara i estudia, i la virtuositat dels músics individuals enforteix el resultat del conjunt sempre sota el comandament del líder (el director) que sap dinamitzar el grup amb un estil precís i únic també.
Les capacitats del líder per entendre les situacions que es van desenvolupant, condicionen l’execució de les accions que ens portin al resultat final. Si es tracta de sonoritat, parlarem dels músics, si es tracta d’economia parlarem d’agents econòmics i sobretot d’empresa.
La setmana passada vàrem assistir al congrés 2016 d’Aecoc per veure com en el sector del Gran Consum, el lideratge en la "nova normalitat" és un repte molt important que les empreses han de saber afrontar. Després de reclamar que les administracions facin la seva feina per reduir el deute exterior, els costos de l’energia (10% per sobre de la mitjana europea), millorar l’educació (per exemple amb la formació dual en la qual alemanya té el 87% i nosaltres el 3%), fer reformes estructurals donant més seguretat jurídica i laboral així com en la reducció de la desocupació a tots nivells, el President d’AECOC, Javier Campo, va donar pas a un grapat d’intervencions que donaven resposta des de la perspectiva de grans i petites empreses del sector, als diferents reptes actuals.
La visió a llarg termini amb desenvolupament d’innovacions disruptives va ser un dels primers desafiaments plantejats, que s’ha d’abordar de forma col·laborativa entre les empreses i organitzacions que donen servei al consumidor. L’influencia del continent asiàtic en el nou entorn, és impressionant quan es veu la rapidesa dels canvis en les seves organitzacions. Lluis Cantarell de Nestlé va ser clar: les organitzacions "centrípetes" actuals tenen davant les organitzacions "centrifugues" asiàtiques, que imprimeixen unes velocitats enormes en els canvis. Un bon exemple va ser el que va mostrar el Màrqueting Manager pel sud d’Europa del grup xinès Alibaba, quan reclamava a les empreses espanyoles que s’afanyin a utilitzar el seu "ecosistema de comerç electrònic" (o plataforma de vendes) per oferir els seus productes als 500 milions de xinesos afamats de productes occidentals i europeus. Amb una oferta d’1 bilió de productes i un moviment de 42 milions de paquets diaris (!!) faciliten l’accés a la compra electrònica que es fa en un 70% amb telèfons mòbils. Com de ràpid hem d’anar! La presidenta de Microsoft va resumir la seva intervenció en una frase: aprendre i aprendre de pressa (grow mindset). Plantejar-nos que passaria si la nostra empresa no existeix, és un exercici que els líders han de fer diàriament per prendre les millors de decisions de cara al futur. Els emprenedors varen mostrar com diferenciar-se amb èxit, per exemple Iberic Box (creació d’un nou envàs pel pernil, "Gourmet cone", per facilitat la compra d’ibèric a mercats nous, com el xinès), Podoactiva que lidera la cura dels peus i amb 10 anys l’emprenedor d’Osca ja està donant servei a esportistes de l’elit mundial o La Pateria de Sousa que des de Badajoz produeix foie gras ecològic d’alta qualitat amb mètodes tradicionals. El sector de gran consum mostra una dinàmica única, impulsada pels canvis dels consumidors actuals i els que venen, molt digitals i disposats a comprar al millor preu per gaudir i compartir la millor experiència de consum que puguin tenir.
Sonoritat, necessitem líders que ens donin la millor sonoritat en la nostra interpretació.
L’autor és economista i professor UAB
gabriel.izard@uab.cat