La pràctica totalitat dels joves que han participat a la Jornada Mundial de la Joventut a Cra-còvia ha visitat el camp de concentració d’Auschwitz. Es tracta d’una visita molt recomanable per a qualsevol, i sens dubte una cita obligada per a un Papa. Sant Joan Pau II hi va estar l’any 1979; Benet XVI, el 2006, i Francesc també ha visitat els camp de concentració més tristament famosos i símbol de l’Holocaust. El Papa va estar a Auschwitz i Birkenau resant en silenci davant dels barracons, en el mur dels afusellaments i a la cel·la de sant Maximilià Kolbe, al costat de les làpides commemoratives. El seu discurs consistí en un silenci eloqüent, sense paraules.
Joan Pau II i Benet XVI varen pronunciar discursos en què es traslluïa la seva emoció com a persones i com a papes de l’Església universal. "No podia no venir aquí com a Pa-pa; Auschwitz és un testimoni de la guerra -va dir Joan Pau II l’any 1979. La guerra comporta un creixement desproporcionat de l’odi, de la destrucció, de la crueltat." "Jo estic aquí com a fill del poble alemany -replicà l’any 2006 Benet XVI- i precisament per això he de dir i puc dir com ell: ‘No podia no venir aquí; havia de venir’. Era un deure davant la veritat i el dret de tots els qui han sofert, un deure davant Déu."
El divendres 29 de juliol, Bergoglio travessà la porta del camp i es dirigí cap als antics barracons. Passà una bona estona a l’exterior assegut i sol, en una profunda i llarga meditació. Va visitar la cel·la de sant Maximilià Kolbe, el clergue franciscà conventual polonès que va donar la seva vida a canvi de salvar un altre pres, pare de família. Va ser un altre moment molt emotiu veure el pontífex en aquell petit espai, tot sol i a les fosques reclinat sobre la làpida commemorativa. En el terrible bloc 11, on eren assassinats els presos, hi ha l’anomenat "Mur de la mort", el mur dels afusellaments. El papa Francesc va encendre un ciri i va pregar. Més tard deixaria un altre ciri commemoratiu en el monument a les víctimes que hi ha a Birkenau.
Al camp de concentració d’Auschwitz el Papa es va trobar amb supervivents de l’Holocaust. Li varen entregar un àlbum amb fotografies d’aquells anys. A Birkenau l’esperaven centenars de persones per a una cerimònia senzilla però sentida. Un rabí cantà en hebreu el salm 129 (130): ("Senyor, escolteu el meu clam. Estigueu atent, escolteu, aquest clam que us suplica") i un sacerdot el va resar després en polonès, mentre el Papa pregava davant les làpides que recorden les víctimes de totes les nacions. Després va saludar membres del grup Justos entre les Nacions, persones que varen salvar jueus de la shoah.
Durant la visita es recordà una vegada i una altra que més d’un milió de persones foren víctimes del genocidi. Una vegada i una altra, perquè no caiguem en el risc d’oblidar. Per això la gran majoria de grups de joves que varen arribar a Polònia per a la Jornada Mundial de la Joventut varen fer parada obligatòria en aquest camp de concentració.
En el llibre d’honor d’Auschwitz, el Papa va deixar escrita una frase que ha fet la volta al món com a titular d’aquesta visita: "Senyor, tingueu pietat del vostre poble! Senyor, perdó per tanta crueltat!".
L’autor és el bisbe de Terrassa