Opinió

Festival TNT

Un any més el TNT no va defraudar. La seva programació per a tots els gustos va tenir com a punt de partida l’estrena de "4", l’última creació de l’argentí Rodrigo García (Buenos Aires, 1964), que va reunir al Teatre Principal de Terrassa bona part de les cares conegudes de les arts escèniques de Barcelona. El creador argentí és des del 2014 director del Centre Dramàtic Nacional de Montpeller. Rodrigo García busca per sobre d’una dramatúrgia o línia del discurs una forma de trencar contínuament les formes del teatre tradicional, en les seves obres dominen per sobre del text les seves imatges poètiques que es transformen en monstres que la raó posa en escena.

A "4", hi cap tot, l’espectacle és un gran barret de copa i evocador del qual surt de tot: un coiot fumador, una coreografia sobre una gran barra de sabó en la qual els ballarins es renten la roba, gallines amb sabates, nenes vestides i maquillades amb el glamur de la decadència, cucs devorats per plantes carnívores… Tot era possible des de l’aparició d’un dron lluminós, una partida de frontó sexual impossible, podríem haver estat hores en una dramatúrgia oberta a tot tipus d’estranyaments, es tracta d’unir dues coses que no tenen res a veure, per dir alguna cosa: sabates i gallines, d’aquesta unió surrealista neix una realitat nova.

El segon plat fort del festival va tenir lloc al Teatre Alegria. Un grup de persones relacionades amb el teatre de la nostra ciutat van participar a l’obra de Philippe Quesne "L’effet de Serge", una obra on un personatge, Serge, presenta, als seus amics, al seu apartament, xous especials petits i sense importància d’uns tres minuts de durada que els seus amics lloen contínuament com si d’una gran obra es tractés. Entre copa de vi, sucs, aigües i pizzes els dies passen. Així és la vida de Serge. Una obra que juga amb la ironia, l’humor absurd i l’efecte d’estranyament artístic. L’obra compta amb la particularitat que canvia d’actors allà on va, ja porta més de dues-centes representacions amb actors de diversos llocs del món, en aquesta llista ja figura la ciutat de Terrassa.

Entre les joies del festival cal destacar l’única producció de Terrassa de la jove companyia Rectangle Negre amb el seu projecte "Idea", de producció pròpia, que intenta obrir-se a un mercat internacional pel seu caràcter d’obra de teatre físic, el llenguatge és universal. L’espectacle destaca per ser una proposta arriscada plena d’energia. El seu és un teatre testimoni sobre l’individu davant d’una societat en què les idees originals semblen estar en via morta. Un dels atractius del projecte és la col·laboració de Rectangle Negre amb l’artista plàstic David Corral. La companyia està composta per Gemma Compte, Biel Martínez, Lorena Muñoz i Lluís Ruiz. L’espectacle es va poder veure al carrer amb una gran afluència de públic que va comprendre com la idea es mou entre la realitat i la ficció, entre allò viscut i allò imaginat: un enlluernador exercici que proposa un pas més enllà al tema del paper que juga el pensament en la nostra societat del segle XXI i manté en tot moment en suspens l’espectador.

To Top