El carrer de la Font Vella i el passeig del Comte d’Ègara són dues vies que poden presumir de ser dues de les més antigues de Terrassa. I també són unes de les més transitades, ja que es troben en un punt estratègic de la ciutat. El Passeig és lloc de pas obligatori per anar a la UPC i a la Mútua. Per als alumnes de les escoles i guarderies que queden a la vora (com Quitxalla, Tecnos, el Petit Estel o el Bisbat d’Ègara) és una zona d’esbarjo després de sortir del col·legi. I per als veïns dels barris del voltant forma part del trajecte habitual per desplaçar-se al Centre. Per la seva banda, el carrer de la Font Vella està sempre ple de gent que va amunt i avall de la ciutat i que sap que allà pot trobar un ampli ventall de botigues i serveis.
Alguns comerciants d’aquest últim carrer enyoren els temps en què els cotxes podien transitar en les dues direccions, regulades per un semàfor. Altres ciutadans troben a faltar poder-hi anar en bicicleta a totes hores. Però la major part de la gent està contenta amb la transformació en zona per a vianants que permet passejar amb tranquil·litat.
De fet, el pas dels cotxes determina dos trams diferenciats del carrer: un més estret i costerut, que va des de la Plaça Vella fins al carrer del Puig Novell o Cardaire, i un de més ample, amb un carril al mig per als cotxes i dues voreres per als vianants (de Puig Novell fins al passeig del Comte d’Ègara). La casa Soler i Palet, l’Alegre de Sagrera i el Social són els principals referents del primer tram, amb una gran història per a la ciutat. El popular Gran Casino (que fa uns anys va provar de tornar a obrir però la idea no va quallar), del segon.
Des del punt de vista comercial, la Font Vella és un carrer que ha canviat molt en els darrers temps. Actualment, en els seus gairebé 300 metres es poden trobar més de setanta locals amb una àmplia oferta de productes que van des de la roba fins als llums, passant per telefonia, forns de pa, viatges, joies, estètica o sabates.
I sense oblidar els bars i restaurants que, tot i que són pocs, hi tenen presència. Aquesta però és una de les coses que els comerciants troben a faltar, ja que creuen que aportaria ambient i dinamitzaria el carrer. Una altra de les mancances que hi troben és que els locals són petits i això dificulta algunes implantacions i fa que alguns locals estiguin tancats. Però estan contents de sentir-se “com una família, on tots ens coneixem”.
En canvi, el passeig del Comte d’Ègara no ha fet més que “anar-se allargant”, segons explica Maria Costa, presidenta de l’Associació Terrassa Centre. Així, actualment abraça des de la Font Vella fins a la Mútua i cada cop veu com més comerços i locals de restauració obren les seves portes allà. I és que les escoles i el centre mèdic són dos reclams per als empresaris, que troben al Passeig una demanda molt específica i gent a totes hores. L’oferta més nombrosa és la de restauració, amb cafeteries i restaurants com Cafè Central o Tívoli. Tots ells són punt de trobada dels treballadors de la zona i de familiars que tenen pacients ingressats a la Mútua, tant per esmorzar com per aprofitar els menús a l’hora de dinar. Les botigues també són nombroses i dedicades especialment a la roba i els complements. I sense oblidar l’acadèmia de maquillatge o el centre de psicologia i benestar.
L’oferta del carrer es completa amb un estanc, un quiosc, forns de pa i altres establiments que ofereixen un servei complet als vianants. “Es tracta d’un carrer amb molt trànsit”, subratlla Gustavo Vanoni. Una afirmació que Joaquín González, de Cafè Central, matisa: “El gran motor són la Mútua, l’EUIT i la UPC. Per això, el cap de setmana baixa l’activitat”.
Galeries
Dins d’aquesta oferta d’establiments, hi trobem unes galeries, anomenades de Pere González, on es concentren diverses tendes. És un espai que pot quedar una mica ocult a la vista i que cal conèixer per descobrir tot el que s’hi amaga. Omicron Informàtica, Viatges Nao o Cantapip són només alguns dels locals que ofereixen els seus serveis en ple centre històric. Dins tenen un passadís que comunica amb el carrer de Sant Jaume. “És un bon lloc perquè és molt cèntric i està ben comunicat, però estem una mica amagats. Ara hem arreglat l’interior i hem canviat el cartell per donar-hi més visibilitat, a veure si amb això aconseguim cridar més l’atenció”, diu el propietari d’Omicron Informàtica.