L’ONU , l’any 1990, va proclamar el dia 1 d’octubre Dia Internacional de les Persones Grans. Algú pot preguntar-se: cal?
Abans de respondre, ens agradaria fer algunes reflexions dirigides especialment a les persones que a data d’avui tinguin més o menys 65 anys… sobre els reptes socials i polítics envers una vellesa digna i segura.
La declaració de l’OMS de l’any 2002 defineix el concepte d’envelliment actiu com el procés d’optimització de les oportunitats de salut, participació i seguretat per tal de millorar la qualitat de vida a mesura que les persones envelleixen, que permetin la realització del seu potencial de benestar físic, social i mental al llarg de tot el seu cicle vital i participar en la societat d’acord amb les seves necessitats, desitjos i capacitats, allò que els proporciona protecció, seguretat i cures adequades.
En aquest sentit convindria donar a conèixer a la gent gran i a la societat en general la carta dels drets i deures de les persones grans i el projecte Europa 2020 per a l’envelliment actiu, fent una àmplia divulgació per totes les ciutats, pobles i comunitats.
L’envelliment actiu comporta que es prengui consciència i s’expliquin les experiències viscudes per les persones grans durant la seva vida, lluitant molts d’ells i elles per la conquesta dels drets socials amb serenor, temps, actitud, sacrifici i altres valors.
La societat en general ha de fomentar la difusió dels valors humans com el respecte, la igualtat, la convivència, la justícia… , i les persones grans han de ser agents molt actius en l’educació i difusió d’aquests valors.
S’han de treballar estratègies com pot ser impulsar entorns amigables amb la gent gran, tenint en compte els àmbits següents: 1) civisme, 2) comunicació i informació, 3) edificis i espais públics, 4) habitatge, 5) respecte i inclusió social, 6) serveis socials i salut, 7) xarxa social i teixit associatiu i 8) transport i mobilitat. S’ha de prioritzar que siguin les persones grans qui estudiïn i indiquin els canvis que s’han de fer perquè les ciutats esdevinguin més amigables i, amb el suport de les administracions i les organitzacions, promoguin i fomentin l’envelliment actiu i les relacions intergeneracionals.
Totes aquestes reflexions han estat realitzades pel Consell de la Gent Gran de Catalunya, en la ponència "Persona, societat i benestar", del 7è Congrés Nacional de la Gent Gran celebrat el 2014.
Arribats a aquest punt i contestant la qüestió del principi: cal?
Doncs, sí. És important la celebració d’aquest dia internacional per conscienciar la societat i en especial les persones grans de la defensa i el respecte envers els seus drets.
Així ho creiem tots els membres de la Comissió de Drets Humans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER).
L’autora és membre de la Comissió de Defensa dels Drets Humans de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa