Opinió

El mòbil, un nou perill al volant

Un dels principals reptes en termes de seguretat viària que tenim com a societat és l’eradicació definitiva de la mortalitat a les carreteres. A Catalunya, tenim l’objectiu de reduir el nombre d’accidents en un 50% respecte al 2010 i també la reducció del nombre de ferits greus amb seqüeles de per vida en un 40%, sempre en l’horitzó 2020, tal com estableix la Unió Europea (UE). Ara bé, mai, mentre hi hagi un sol mort per accident de trànsit, es podrà parlar de bones xifres. Però sí de menys dolentes que en altres ocasions.

Aquest estiu passat, segons dades oficials, han mort un total de 36 persones, 13 menys que l’any anterior. Tot i així, mentre que l’excés de velocitat ha baixat (d’un 12,6% l’any 2010 a un 5,9% actualment) com a causa principal d’accidentalitat, les distraccions per la manipulació d’smartphones durant la conducció estan agafant cada cop un pes més preocupant.

"El mòbil al volant mata." Així de contundent es va mostrar el conseller d’Interior, Jordi Jané, quan va donar a conèixer que un 35% dels sinistres mortals durant l’estiu són conseqüència d’una distracció del mateix conductor i que en un 38% d’aquests només hi ha implicat un sol vehicle. Es tracta de dades que situen, sense cap mena de dubte, el telèfon intel·ligent com l’element principal causant d’accidents amb víctimes mortals. De fet, el gener d’aquest mateix any, ja van saltar totes les alarmes quan un estudi -elaborat pel RACC- confirmava que 1 de cada 4 conductors admet que fa servir el mòbil molt habitualment mentre condueix.

És evident que cal tenir present l’ús de les noves tecnologies com a factor de risc i és necessari treballar per combatre’l. No podem abaixar la guàrdia, malgrat que les xifres mostrin un descens dels morts a les carreteres catalanes (cosa que no passa a les carreteres espanyoles).

En el cas de l’ús d’smartphones al volant juguem amb un avantatge i és que, segons el mateix estudi del RACC, 9 de cada 10 conductors asseguren que coneixen el perill que suposa conduir i fer servir el mòbil alhora. Aquesta conscienciació prèvia no ens ha de relaxar, sinó que ens ha d’esperonar a seguir treballant per aconseguir el nostre objectiu. Per això, cal rebutjar amb contundència qualsevol comportament de risc al volant, al mateix temps que cal educar en valors els usuaris (també els vianants), per tal que prenguin consciència que l’ús dels telèfons intel·ligents mentre condueixen els pot prendre, només en qüestió de segons, el més preuat: la vida.

L’autor és mànager regional de Catalunya del RACC

To Top