Com aconseguir convertir el coneixement en talent? N’hem parlat alguna vegada d’això, seguint al professor Marina que ens invitava a posar la intel·ligència en acció i així desenvolupar el talent. Aquesta setmana he tingut la sort de participar en la iniciativa d’AECOC anomenada "Summer Camp", el punt de trobada entre els professionals d’avui i els de demà. Es tracta d’una acció d’un dia, en la que es va donar visibilitat al sector de gran consum com un lloc atractiu per buscar feina i es va ajudar als recentment graduats a millorar les seves competències socials, reforçant les que són més vàlides en els primers passos professionals. Com dèiem, posar la intel ligència en acció i desenvolupar el talent.
Així doncs, el 12 de Juliol, 100 universitaris de tot el territori provinents de diferents branques del coneixement com la cadena de subministrament, comercial i trade marketing amb estudis de tecnologia aplicada com ADE i Marketing, Economia, enginyeries, tecnologia dels aliments, etc.,.. en l’àmbit de grau i postgrau, varen participar en la trobada en la què directius de grans empreses del sector de gran consum els animaven en l’inici del camí professional. Els estudiants de diferents titulacions havien estat proposats per professors de 33 universitats que participen activament a la "Comunidad Academica AECOC". Es tracta d’una iniciativa cada vegada més activa que promou l’acostament a la comunitat universitària a AECOC i les seves empreses associades. Un bon exemple es troba en la convocatòria anual dels premis acadèmics a treballs de fi de grau o fi de màster, segons s’explica en http://premiosaecoc.es/premios-academicos/. La convocatòria encara està oberta i el premi es lliura el Novembre!
En el summer camp els estudiants (que no es coneixien abans) varen reunir-se en grups de 5 a 7 persones per a resoldre un repte plantejat per les empreses participants. Representants de l’àrea de recursos humans de les empreses que varen signar el pacte per l’Ocupabilitat Juvenil, (Aldi, Calidad Pascual, Camprofio, Capsa, Carrefour, Danone, Dia, Diageo, Euromadi, Lidl, Mahou- San Miguel, Pepsico, Procter &Gamble, Siro i Unilever) varen estar treballant durant tota la jornada i varen estar col·laborant plegats en la petita tasca que aportava una gran experiència als joves participants. Després, cadascú d’ells feia una entrevista amb una empresa de selecció de recursos humans en la que havia de presentar el seu Currículum i aspiracions professionals. Grans oportunitats!
Quin eren els reptes?: Com frenar la fuga dels consumidors i augmentar l’atracció del producte; com augmentar la venda de productes ecològics; com afrontar notícies negatives publicades als mitjans relatives als elaborats de la carn; quines decisions s’han de prendre en una empresa de distribució sobre packaging, preu, ubicació a la botiga, canal de venda on line, responsabilitat social, … en el llançament d’un nou producte; quines propostes es poden fer per augmentar la venda de iogurts on line; quines estratègies s’han de plantejar les empreses detallistes d’ aliments i productes de gran consum per la venda on line? Com fer que les empreses de distribució siguin una marca atractiva per la cerca de treball dels joves; que es pot fer perquè el món agrícola sigui atractiu per professionals i inversors i aconseguir que sigui sostenible en el futur com el millor proveïdor de la industria alimentaria; Com adaptar el port folio d’una empresa d’alimentació per respondre a les tendències de consum saludable i de "menjar sobre la marxa" actuals; com recuperar la penetració d’una marca coneguda de xampús en el públic jove que no està en els canals de comunicació tradicionals com la televisió; Com es pot expandir un producte que el fabricant ven amb la marca del distribuïdor a altres distribuïdors fent servir la marca del fabricant?; com educar al consumidor en la utilització més sostenibles de productes i reduir l’impacte ambiental en el seu ús.
Grans temes!! tots ells plantejats als que estan entrant en una etapa molt decisiva de la seva vida: la primera feina després de graduar-se. He volgut escriure aquest article en forma de crònica per la rellevància d’aquest exemple i per animar al món empresarial, econòmic i institucional a endegar i promoure iniciatives en aquesta línia tan positiva i necessària enmig del desconcert polític i conseqüentment econòmic que ens rodeja.
L’autor és economista i professor UAB