Amb la por passa el mateix que amb l’amor, que quan s’ha esvaït no es pot explicar. Aquest és el punt de partida de la caça de bruixes que va patir el dramaturg nord-americà Arthur Miller i que va reflectir en la seva obra "Les bruixes de Salem"; com a me-tàfora de la seva persecució política va escriure sobre l’episodi d’histèria col·lectiva registrat a Salem (Massachusetts) el 1692. Una comunitat rural amb unes normes religioses i de conducta estrictes es veu sacsejada per un rumor: una de les noies del poble és víctima d’un malefici. La sospita que hi ha bruixes a la comunitat i els enfrontaments entre colons per la possessió de terres acabaran causant la cruel condemna a mort de prop de vint persones, la major part d’elles eren dones. Una història de venjança, terror, odi, cobdícia i repressió.
El 1957 Arthur Miller va ser acusat de desacatament davant el Congrés per no haver volgut revelar noms de suposats comunistes americans. En aquest context va escriure una obra sobre la repressió de les idees i de la raó per poders que utilitzen la por. Judicis sense proves, proves falses, rumors, incriminacions morals… Els crims de la religió convertits en política i la política en religió. Víctimes convertides en botxins de personatges l’única sortida dels quals és salvar la vida a canvi d’una falsa delació que condemna el seu veí al patíbul. Els veïns de Salem havien creat una organització amb fins altruistes que va acabar servint un poder que la va utilitzar per prohibir i excloure, el poder al llarg de la història ha tingut aquesta reacció en moments sobretot de crisi econòmica, casos recents en tenim avui dia a tot el món.
El Grec Festival 2016 torna a portar a escena la peça, amb un èxit de públic brutal, dues mil persones en cada funció i totes seguint l’obra amb la tensió dramàtica, només trencada pel riure histèric d’alguna ironia de Carles Canut. La traducció al català, l’ha dut a terme l’escriptor Eduardo Mendoza amb un repartiment encapçalat per Lluís Homar, Borja Espinosa, Nora Navas, Nausica Bonnín, Albert Prat, Carles Canut, Carles Martínez, Miriam Alemany, Carme Sansa, Miquel Ge- labert, Anna Moliner , Marta Closas, Joana Vilapuig, Núria González i Yolanda Sey sota la direcció d’Andrés Lima.
Lluís Homar és el fil conductor d’aquesta peça de dues hores primer com a narrador i després interpretant el terrible vicegovernador Danforth, el terror inquisitorial arriba amb el seu foc per arrasar tot el poble sembrant-lo de mort. El puritanisme dut a nivells de fanatisme, com tota ideologia que sobrepassa les debilitats humanes, condemna l’ésser humà a viure en una societat vigilant, tancada i perillosa per a les llibertats individuals.
Aquesta presentació en societat del Grec 2016 ha estat tot un encert, tot i que al principi semblés que el teatre de text no tingués cabuda en un espai tan gran com el Grec, paradoxalment retorna el sentit del teatre a una dimensió social, política i de denúncia que en els temps que vivim no és poca cosa.