La celebració del 400 aniversari de la mort del dramaturg més universal, William Shakespeare, ha donat molt de si. Una d’aquestes produccions meravelloses ha estat "Shaking Shakespeare", un musical concebut per Josep Fadó, Sheila Garcia i Moisès Maicas, sota la direcció de Sheila Garcia, i que hem vist al teatre Maldà.
William Shakespeare és el dramaturg per excel·lència, no és fàcil explicar la devoció que diferents generacions d’actors senten per l’autor. Per interpretar el seu teatre és necessari elevar les vísceres i fer connectar el cor i la ment com fan aquests intèrprets: Bernat Cot, Josep Fadó, Paul Perera, Joan Bertrand, Jordi Forcadell, Gener Salicrú, Adrià Sevilla, Núria Cuyàs, Laura Pau i Lluna Pindado. Es tracta d’un musical ple de poesia i continus canvis de vestuari. Es tracta d’un muntatge sorprenentment preciós, complex i simple alhora. El projecte va néixer d’una iniciativa del tenor Josep Fadó, que durant l’espectacle canta àries del repertori de l’òpera.
Les obres del mestre Shakespeare resulten alliçonadores per parlar-nos de l’ambició personal, la lluita pel poder que porta a la corrupció i a la guerra final, dels fracassos, de la sang, de la venjança, de l’amor, de les il·lusions i del convenciment de saber que hi ha coses de les quals l’ésser humà no arriba a comprendre els misteris entre el cel i la terra. No és d’estranyar que molts compositors s’hagin inspirat en el gran Willy per compondre cançons. "Shaking" repassa les composicions inspirades en les obres i textos del mestre des de l’època isabelina fins als nostres dies amb el format d’un cabaret en què ajudats amb un piano els actors cantants passen del madrigal del Renaixement al musical contemporani de Broadway.
Totes les cançons tenen el fil conductor de Bernat Cot, que fa de William Shakespeare, i el trobem en entrar assegut al nostre costat llegint i després es transforma en un gran mestre de cerimònies juntament amb el pianista Paul Perera.
El teatre era ple i porten des de Nadal, dues vegades per setmana. El talent i l’humor del grup són percebuts per l’espectador que observa els actors bulliciosos i elèctrics de tal manera que l’espectacle passa en un sospir.
William Shakespeare des de fa 400 anys és el més contemporani dels autors, un creador al qual encara intentem comprendre. Gelosia, disputes, desdenys, confiances, desconfiances, ràbia, desig, sospites, malentesos, malenconies, alegries… tot cap en aquestes veus prodigioses amb un repertori que va des de la versió moderna de "Romeu i Julieta", "West Side Story", fins a la versió moderna de "Hamlet" a "El rei Lleó", res s’escapa al sentit de l’humor d’aquest grup de bufons, aquest grup de cantants i coristes d’aquest cabaret de confeti que ens alegra la nit.