Opinió

Economia circular al Vallès

Em sembla una bona notícia que el Consell Comarcal vulgui un projecte d´economia circular. En desconec els detalls, però la notícia llegida des de la distància a la web del Diari de Terrassa em sembla molt interessant. L´economia circular, més enllà que serà una de les properes modes i un “buzz concept” d´èxit, és una aposta important i, sobretot, necessària.

L´economia circular és una iniciativa especialment difosa per l´Ellen McArthur Foundation que consisteix a procurar substituir el model lineal de creació de valor, que genera molts residus, per un model circular en què, mimetitzant la naturalesa, no hi hagi generació significativa de residus. Es tracta de pensar les cadenes de valor dels productes i serveis de forma que siguin reciclables i resolguin els seus usos sense generar residus i amb un impacte ambiental neutre o positiu. És la revolució que ens toca si volem mantenir el planeta, en un moment en què tothom ja sap que això no és demagògia sinó una necessitat imperiosa.

L´economia circular òbviament no és una cosa només de les administracions, però aquestes hi tenen molt a dir, per l´exemple que hauran de donar, pel canvi cultural que han d´impulsar i per les normatives que hauran d´actualitzar. El gran repte serà que aquest canvi cultural arribi al món privat. La veritable innovació social de les empreses serà aquesta, dissenyar negocis que a més de donar bons resultats corporatius generin un impacte ambiental i social positiu. L´economia circular serà un factor de definició d´un nou paradigma econòmic, segurament d´un capitalisme diferent.

Hi ha un primer repte evident. Com aconseguim sinergies en la gestió de verticals que ara tractem per separat? Com fem que els territoris tinguin un salt d´eficiència radical combinant la gestió de l´aigua, l´aire (mobilitat i gestió CO2), l´energia i els residus. Fins ara només la gestió de l´aigua i dels residus té una dimensió local. Caldrà harmonitzar les coses per pensar en noves formes de gestió en format d´economia circular, que més que crear noves burocràcies haurien de ser modernes i molt orientades a resultats. Aquí hi ha un repte, evitar començar a crear consorcis d´economia circular sense haver amortitzat les actuals formes de governança.

He trobat molt a faltar aquest debat sobre l´economia circular per exemple en la forma d´encarar la futura gestió de l´aigua a Terrassa. Crec que s´està enfocant d´una forma molt antiga i terriblement enrevessada, parlant de coses que estan més orientades al passat que al futur. Entenc, les comparteixi o no, totes les posicions ideològiques al respecte del model de gestió, però no comprenc que ens estalviem un debat com el de l´economia circular i la gestió de l´aigua. Hi ha molt a fer i molt a innovar.

Un dels debats més interessants sobre l´economia circular és des de quina dimensió territorial hem d´afrontar la seva execució. Des de la ciutat, des de la comarca (el Vallès Occidental és especialment complex en aquest sentit), des d´entorns metropolitans, des de regions geogràfiques homogènies? És un debat que anirem resolent a base d´experiències, per això celebro la iniciativa del Consell Comarcal del Vallès Occidental. En les primeres experiències que s´estan movent al Baix Llobregat i al Berguedà, crec que aquest factor de dimensió idònia serà també un punt important. Segurament aquestes primeres passes ens portaran més al sobrediagnòstic que a l´actuació, però no hem de perdre de vista des del primer moment que cal innovar i pensar en noves formes d´actuació.

Un altre aspecte que hem de contemplar és el de la gestió de dades (Big Data) que ens ha de permetre gestionar la sostenibilitat integral dels territoris des d´una dimensió molt més informada. A més disposarem de dades que ens permetran gestionar en directe la presa de decisions sobre potencials sinergies circulars i sobre incidències. Sense Big Da-ta i intel·ligència artificial em temo que l´economia circular quedaria molt disminuïda.

L´economia circular és un camí suggeridor i molt interessant per afrontar el repte de la sostenibilitat integral dels territoris. No podem continuar gestionant els actius territorials amb criteris del passat, cal fer passes endavant. No es pot continuar planificant el territori sense tenir en compte l´imperatiu de donar circularitat a les formes de creixement. No sóc un conservacionista extrem, però sóc partidari del sentit d´equilibri i, avui, o balancegem els territoris amb iniciatives com la de l´economia circular o és que no ens volem assabentar del món en què vivim.

To Top