Terrassa

Paco Hoya: “L´assegurança ens dóna protecció”

Paco Hoya encara el seu cinquè any com a president de l´Associació Catalana de Corredors i Corredories d´Assegurances (ACCA), vinculada a la Cecot. “De tot el sector, el corredor és la figura més independent que hi ha. Pot treballar amb la companyia que vulgui i, a més, està auditat per l´administració pública”.
L´entitat que vostè presideix ha participat enguany en el naixement de la Coordinadora d´Associacions Independents de Corredors d´Assegurances, la CIAC.
Sí, aquest és un dels aspectes en els quals hem treballat més aquest any. Som cofundadors de la CIAC, conjuntament amb altres associacions de corredors i corredories de les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, Galícia, la zona centre d´Espanya i Extremadura, i estem oberts a altres incorporacions.

Quins són els objectius d´aquesta coordinadora?
L´objectiu principal és defensar els interessos d´autònoms i empresaris de les petites i mitjanes empreses. Són el perfil dels integrants de les associacions fundadores de la CIAC, que aplega unes cinc-centes corredories. El valor afegit és que la coordinadora reuneix un gran nombre d´associats i es converteix en un interlocutor de referència per tractar les qüestions que afecten el sector amb l´administració.

Com quines?
D´entrada, estudiar i treballar per un desenvolupament satisfactori de la transposició a la legislació espanyola de la directiva europea de Distribució d´Assegurances, coneguda per les seves inicials en anglès, IDD. D´altra banda, la CIAC portarà a terme accions conjuntes per accentuar en el mercat els valors diferencials i exclusius que aportem els corredors i les corredories.

La setmana passada, en aquestes mateixes pàgines, el Gremi de Tallers de Reparació d´Automòbils mostrava les seves discrepàncies amb les asseguradores. Diuen que les companyies avaluen a la baixa els danys soferts per un vehicle en un accident i que en alguns casos obliguen els usuaris a anar a uns tallers determinats perquè els preus els resulten millor. Què n´opina?
Com a ACCA oferim recolzament i diàleg entre els tallers i les asseguradores, per tal de resoldre aquest problema. La llei admet la lliure elecció de taller, i a ningú se´l pot obligar a anar a un o altre. Ara bé, també s´ha de dir que al nostre sector s´ofereixen unes pòlisses a preus molt baixos, com les de línies directes, i que després de produir-se l´accident és quan el client descobreix amb sorpresa la poca cobertura que tenia. Aquest tipus de pòlisses fan mal al sector assegurador, tot i que en realitat les utilitza un percentatge petit de clients. La resta contracta productes més sòlids. Sap què els passa als tallers?

A què es refereix?
Doncs, que a ells, amb les asseguradores, els succeeix el mateix que a nosaltres amb els bancs, que costa competir-hi perquè no ho podem fer amb les mateixes condicions. Com a Associació Catalana de Corredors i Corredories seguim denunciant que els bancs s´aprofiten de les dades dels seus clients per vendre´ls assegurances. Imposen i col·loquen pòlisses als clients que han signat crèdits amb ells, i contra això no podem competir. Serà legal, però no ens sembla ètic.

Aquest any s´han posat en marxa uns nous barems en les seqüeles dels accidents de trànsit en les persones. Quina valoració en fa?
Aquí, la nostra recomanació als usuaris és que revisin els sublímits per víctima que tinguin contractats a la seva pòlissa de responsabilitat civil. Per exemple, si una persona té una assegurança contractada fa deu anys, amb una cobertura tranquil·la però que no l´ha actualitzada, es podria trobar amb que l´empresa no pot pagar el fort increment que els nous barems han previst pel que fa a un decés o unes lesions.

Com ens resumiria el president de l´ACCA els principals avantatges de contractar una assegurança?
Una assegurança ens dóna una capa de protecció. L´assegurat cedeix el risc que té, a canvi d´un preu, perquè se´n faci càrrec un altre si es produeix aquell possible fet i que és la companyia asseguradora. Ara bé, no s´ha de confondre l´assegurança amb un contracte de manteniment. Avui, el mercat assegurador ofereix cobertures noves amb els multiriscos a les comunitats de propietaris, les llars o els comerços, però això no implica un manteniment, com molta gent es pensa. Són contractes d´assegurança i qui ha de fer els manteniments és l´assegurat. Això és molt important tenir-ho en compte per evitar confusions.

To Top