L’objectiu d’aquestes sessions informatives, que se celebraran fins al 27 de juny a Barcelona, Girona, Reus, Lleida i Manresa, és posar a l’abast dels botiguers activitats de formació, diagnòstics energètics gratuïts i l’accés a un finançament per incentivar l’aplicació de pràctiques i mesures d’eficiència energètica per tal d’avançar cap a un sector més sostenible i productiu. Són activitats de formació que estan encaminades a divulgar les eines i pràctiques de gestió energètica que qualsevol comerç pot aplicar i que repercuteixen en la rendibilitat del negoci, en la seva imatge davant del client i també en el me-di ambient.
Si els botiguers arriben a un acord, la Generalitat enviarà un tècnic especialitzat que els informarà sobre el consum d’energia que fan, quin és el seu potencial d’estalvi i d’eficiència energètica i quines mesures es poden implementar per ajudar a assolir-lo. Tanmateix, l’administració facilitarà l’accés a finançament als comerciants que vulguin posar en pràctica mesures per reduir la despesa.
La factura
El consum d’energia en el comerç depèn molt del sector d’activitat i de la dimensió dels establiments. Així, per exemple, un establiment del sector de l’alimentació consumeix una mitjana de 29.128 kWh anuals –és a dir, uns 4.500 euros només en energia-, mentre que un del sector del lleure i oci té una despesa energètica anual de 8.597 kWh, la qual cosa representa uns 1.200 euros només en termes d’energia. Un 39,7% del consum energètic del comerç es destina a il·luminació; un 19,3%, a aire condicionat, i un 42%, a equipaments específics de cada sector i a aparells comuns de baix consum, com els ordinadors o el fil musical.