Diners

Hipoteca fixe o variable?

Amb l’increment de les vendes immobiliàries, algunes entitats bancàries comencen a fer publicitat sobre préstecs hipotecaris i es torna a parlar d’interessos fixes al llarg de tota la vida del contracte. És aquesta una bona decisió? O és millor assumir el risc d’un tipus d’interès variable, particularment ara que l’Euribor està en números vermells? Lògicament, hi ha molts paràmetres que s’han de tenir en compte a l’hora de prendre aquesta decisió tal com el tipus d’interès de referència que es farà servir, la periodicitat de les revisions, el diferencial sobre el tipus d’interès variable, d’entre molts altres.

No obstant, el passat ens pot donar una molt bona pista sobre què fer. Em refereixo a quan moltes entitats bancàries, en plena pujada de tipus d’interès poc temps després de l’inici de la crisi immobiliària, van començar a comercialitzar de forma simultània swaps sobre tipus d’interès -que no eren res més que un producte derivat que transformava un tipus d’interès fixe en variable.

L’expectativa que venien als seus clients era que davant d’una pujada de tipus d’interès, aquests últims seguirien pagant un tipus fixe, que en aquell temps era força elevat. Quina expectativa tenien les entitats bancàries? Que els tipus d’interès baixarien! I això és el que precisament va passar. Pura coincidència? Ho dubto!

Quina és, per tant, la lliçó? Qui té més coneixement i informació del mercat: nosaltres o els bancs? Els bancs, lògicament. No obstant, podem fer servir aquesta desigualtat d’informació al nostre favor, tal i com passa amb el problema de Monty Hall. Per tant, si observes que tots els bancs a l’hora comercialitzen un producte, particularment associat a expectatives futures, per sistema, no el compris. Fes just tot el contrari! Per tant, ara cal estar molt atent a si aquesta tendència a vendre hipoteques fixes és només un fet puntual d’una entitat bancària o si és una tendència. Si ho fan tots els bancs, ja saps, per sistema, fes just tot el contrari del que et volen vendre.

L’autor és conseller d’Urbegrup. Doctor en Finances i professor universitari
jtorres@urbegrup.com

To Top