Rubí ha assolit recentment per primer cop la xifra de 75.000 habitants. Segons la darrera actualització del padró municipal, donada a conèixer el passat mes d’abril, la ciutat vallesana compta exactament amb 75.472 rubinencs. A part del mèrit de superar el guarisme dels 75.000 habitants, és precís remarcar que aquesta fita comportarà un increment de les aportacions que l’Ajuntament rep de l’Estat, atès que estan relacionades, precisament, amb la quantitat de ciutadans empadronats a la població.
Quan es va fer públic aquest augment en en el cens de Rubí, l’alcaldessa, Ana María Martínez, va assegurar en una entrevista concedida a Rubitv.cat que “som una gran ciutat que s’ha cansat de ser la germaneta pobra del territori”. A més, la primera autoritat municipal va afegir que espera que, “ara que Rubí supera els 75.000 habitants, la Generalitat doti la ciutat dels equipaments necessaris per donar resposta a les necessitats de la població”. En aquest sentit es va referir a l’Hospital Vicente Ferrer, la segona estació dels Ferrocarrils de la Generalitat i el nou palau de justícia, donat que Rubí és seu judicial.
D’altra banda, l’alcaldessa explicava que “en l’àmbit municipal també s’estan fent els deures” i que confiava que el POUM, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, “estarà llest abans que acabi l’actual mandat municipal”.
Sòl urbanizable
En relació a l’evolució de la població, la seva densitat i la superfície del terme municipal de Rubí, quan encara no s’havia arribat als 75.000 habitants però aquesta xifra ja no era gaire llunyana, el quadre adjunt, realitzat pels ajuntaments de la Xarxa Perfil de Ciutat, mostra una ajustada comparativa amb diverses poblacions catalans de l’entorn, l’any 2014. Així, destaca una densitat de població més baixa en el cas de Rubí (és a dir, la proporció entre les hectàrees de terreny del municipi en relació al número d’habitants), si la comparem amb Sabadell, Santa Coloma o Mollet. Un element significatiu, d’altra banda, és l’elevat percentatge de sòl no urbanitzable, gairebé un 50%, tot i que en aquest aspecte Rubí era superada quan es va fer aquest estudi per ciutats com Terrassa, Vic o Girona.
Finalment, el percentatge del sòl urbanitzable de Rubí (26,8%) era, al 2014, dels més alts de l’entorn.