Ara farà un any, el Consistori que va ser elegit pels terrassencs es va comprometre a fer un procés rigorós i transparent per definir el futur del servei públic d’abastament d’aigua a la ciutat, a la finalització el proper desembre de la concessió actual. L’equip de govern i jo personalment hem entomat aquest repte com a prioritari, reforçant els serveis municipals amb els migrats recursos disponibles.
En aquest temps, i ens els anys precedents, s’ha seguit un llarg camí en què l’Ajuntament ha fet un gran esforç per obtenir la informació sobre diferents aspectes tècnics, econòmics i administratius relatius al servei, i altres més estratègics com la garantia i qualitat del subministrament, o interns, com la informació sobre el personal vinculat al servei i els abonats, o les relacions amb els municipis veïns amb què compartim les fonts d’abastament. La informació no ha fluït sempre ni amb l’agilitat necessària ni amb l’acompanyament adequat, i de fet l’empresa concessionària manté encara la negativa a facilitar certa informació. L’Ajuntament ha hagut d’afirmar la seva titularitat del servei i exercir-la, reclamant el seu dret a disposar de tota aquesta informació.
I és que el final d’un contracte tan llarg, de 75 anys, que ha travessat des de la postguerra més dura fins als anys de democràcia municipal, exigeix una anàlisi detallada i rigorosa de tots els elements, com l’estat de conservació de les instal·lacions, les inversions efectuades, els costos traslladats a les tarifes del servei o la interpretació jurídica del mateix contracte, de l’any 1941.
A aquestes qüestions, hi hem dedicat molts esforços i hores de feina, i ho continuarem fent. Des de l’equip de govern observem amb certa preocupació l’actitud de l’empresa que finalitza el seu contracte, que discuteix la titularitat del servei, presenta objeccions i recursos a cada decisió de l’Ajuntament o afirma que part dels béns del servei, com les canonades del centre de la ciutat, són de la seva propietat, quan en realitat les han pagat tots els terrassencs. Ens agradaria que l’ànima terrassenca que històricament ha tingut aquesta empresa afavorís el diàleg i la col·laboració per afavorir una transició tranquil·la i jurídicament impecable cap a un nou model de gestió de l’aigua que està per definir. La ciutadania hi tenim tot el dret.
Com deia al començament, el procés per definir el futur del servei públic d’abastament d’aigua a la ciutat ha de ser rigorós i transparent. Ha de ser així sempre, però en aquest cas especialment, per la importància que té aquest servei essencial per a tota la ciutadania. I comportarà analitzar, debatre i anar decidint un conjunt important de temes:
Primer analitzar totes les formes possibles de gestió del servei públic, i decidir després de consultar a la ciutadania quina és la que s’implantarà en un futur proper. Decisió que segons la normativa vigent correspon al ple de l’Ajuntament. De formes de gestió, n’hi ha diverses, però per fer-ho senzill la tria està a fer una gestió directa des de l’Ajuntament o els seus organismes i empreses, o fer una gestió indirecta, mitjançant una empresa privada, amb participació o no de l’Ajuntament en el capital social. Després caldrà portar a la pràctica la decisió que s’hagi pres per part del ple. Si es tracta d’una gestió directa, serà per exemple la creació d’una empresa pública. Si es tracta d’una empresa privada, serà per exemple la convocatòria d’un concurs públic per a la prestació dels serveis els propers anys. En ambdós casos, està garantit per llei el manteniment dels llocs de treball vinculats al servei.
Alhora, caldrà anar plantejant un seguit de qüestions que també són importants. Una d’elles és la liquidació de la concessió actual, és a dir, revisar el grau de compliment del contracte i els drets i obligacions que poguessin quedar per satisfer, liquidació que, pel que s’està veient, té riscos d’acabar resolent-se en seu judicial, cosa que no desitgem. En els propers mesos, esperem que, del treball rigorós dels serveis tècnics municipals, en surti una proposta que pugui ser acceptada per part de l’empresa que finalitza el contracte.
Altres són les relacionades amb el funcionament i l’organització del servei. Per exemple, un nou reglament que substitueixi l’actual ordenança d’abastament i sanejament d’aigua. O una nova estructura del rebut de l’aigua, que s’ajusti més als patrons de consum de cada família, que continuï promovent l’estalvi, i que asseguri que no es talla l’aigua a cap persona per motius econòmics. O un sistema de transparència en les dades de gestió de l’aigua i dels seus costos. O un pla d’inversions que tingui en compte la garantia del subministrament en quantitat i en qualitat. S’ha parlat molt de la municipalització del servei, entesa com la gestió directa de l’Ajuntament, però les decisions sobre com s’ha d’organitzar i prestar el servei, de les quals fins ara s’ha parlat poc, són fins i tot més importants. És en aquestes decisions on es veuran reflectits els objectius de la gestió de l’aigua: la prevenció i reducció de la contaminació, la millora dels ecosistemes hídrics, la participació ciutadana i la transparència, la garantia permanent del subministrament suficient, de qualitat, equilibrat i equitatiu, per a un ús sostenible, la gestió eficient i econòmicament viable, i, finalment, el govern públic del servei.
Aquests grans principis ja han orientat les polítiques ambientals municipals, i han de continuar fent-ho, en totes les decisions que es vagin prenent.
Aquest 12 de maig s’ha constituït la comissió política i tècnica per a l’estudi de totes les alternatives de la forma de gestió del servei públic d’abastament d’aigua, que anirà desenvolupant els treballs necessaris sobre les qüestions que us he exposat. I el proper 31 de maig està prevista la constitució del consell editorial del dispositiu de participació ciutadana, que permetrà informar la ciutadania dels avenços que es vagin fent, establir les deliberacions i els debats públics necessaris i realitzar un procés de consulta ciutadana, pel sistema que es determini.
Els propers mesos seran claus per al futur del model de gestió de l’aigua a la nostra ciutat. En som plenament conscients, i per això estem treballant per dur a terme aquest procés amb total transparència, amb rigor, amb participació i amb un debat polític i ciutadà responsable.
L’autor és tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa