La Conferència Episcopal Espanyola concedeix cada any els premis "¡Bravo!" que, com el seu nom indica, són un elogi, un reconeixement i una felicitació als qui han sobresortit en algun àmbit de la comunicació. "¡Bravo!" és una exclamació que tots hem d’estar disposats a dir i que agraïm que ens la diguin. L’elogi just i generós és un gran recurs educatiu per millorar la vida de les persones.
Un dels guardonats en la darrera edició fou l’arquebisbe Claudio Maria Celli, responsable de la Pontifícia Comissió per als Mitjans de Comunicació Social. En les paraules que va pronunciar després de rebre el premi, va dir: "Enguany el papa Francesc ha unit comunicació i misericòrdia i ens hem d’esforçar a oferir la veritat amb la tendresa de Déu".
Les seves breus paraules foren una bona introducció al missatge que el Papa ha publicat per a la Jornada Mundial dels Mitjans de Comunicació Social que se celebra coincidint amb la festa de l’Ascensió del Senyor al cel: "Comunicació i misericòrdia: un encontre fecund". Aquest és el títol que el Papa ha posat al seu missatge, unint aquests dos temes que poden semblar allunyats o gairebé antagònics als qui entenen que la comunicació ha de ser agressiva perquè tingui interès i susciti reaccions.
Com que aquest comentari ha de ser breu no puc recollir tots els matisos del missatge papal, que uneix el tema de l’actual Any Sant de la Misericòrdia amb la comunicació. Em referiré a un aspecte que pot interessar tothom, perquè en definitiva tots ens comuniquem amb els altres encara que no siguem professionals de la informació o treballadors dels mitjans de difusió: es tracta de la capacitat d’escoltar. Les noves tecnologies han ampliat molt la capacitat comunicativa de cada persona. Pensem, per exemple, en l’ús del telèfon mòbil, en les seves formes diverses i en les seves variades possibilitats, que estan a l’ordre del dia i que els infants utilitzen com a "ciutadans digitals", sovint més experts que les persones grans.
"Escoltar és molt més que sentir" -diu el Papa. Sentir fa referència a l’àmbit de la informació; escoltar, en canvi, evoca la comunicació, i per això escoltar mai no és fàcil. A vegades és més còmode fer veure que som sords. Saber escoltar és una gràcia immensa, és un do que s’ha de demanar per després poder exercitar-se practicant-lo."
Endinsant-nos en els nous instruments tècnics al servei de la comunicació entre persones i grups, el Papa afirma que "també els correus electrònics, els missatges de text, les xarxes socials i els fòrums poden ser formes de comunicació plenament humanes". És una tesi molt lúcida, que molts experts en comunicació subscriuen actualment. Però el Papa a continuació mateix afegeix quelcom que em sembla crucial, definitiu. És això: "No és la tecnologia la que determina si la comunicació és autèntica o no, sinó el cor de l’home i la seva capacitat per fer bon ús dels mitjans que té a disposició". En resum: els mitjans tècnics poden servir per al bé i per al mal, per a la comunicació o per al linxament i l’enfrontament de persones i grups.
El papa Francesc acaba el seu missatge amb aquesta afirmació referida al lema escollit: "L’encontre entre la comunicació i la misericòrdia és fecund en la mesura que genera una proximitat que es fa càrrec, consola, cura, acompanya i celebra. En un món dividit, fragmentat, polaritzat, comunicar amb misericòrdia significa contribuir a la proximitat bona, lliure i solidària entre els fills de Déu i els germans en humanitat". Aquest és un repte per a tots en aquest temps d’uns recursos comunicatius tan espectaculars.
L’autor és bisbe de Terrassa