El cost de llogar un immoble a la ciutat es recupera lentament, però progressiva. Així mateix ho indiquen les dades del trimestre que va del gener al març d’aquest any, en què el cost mig d’arrendar un habitatge a la ciutat va situar-se en els 482,77 euros al mes de mitjana. Aquesta xifra representa un increment del 3,05 per cent respecte el període entre octubre i desembre del 2015. La pujada és encara més gran, d’un 6,93 per cent, si comparem els preus actuals del lloguer amb els que hi havia durant el primer trimestre de l’any passat. Tot això, segons les dades amb què compta la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca.
Aquesta recuperació del valor del lloguer ja va manifestar-se, de fet, el 2015, un any que va marcar un punt d’inflexió positiu en front de les caigudes continuades dels anys anteriors. En concret, al quart trimestre de 2015, arrendar un habitacle a la ciutat costava de mitjana 468,49 euros, un 5,59 per cent més que un any abans, segons la Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca. Un preu que és inferior als 569 euros que llavors valia llogar un pis a l’àrea metropolitana de Barcelona i que també queda molt per sota dels 765 euros de l’import promig del lloguer a Barcelona capital, segons les dades de la Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat.
El centre, més car
La vàlua del lloguer a Terrassa, com és lògic, resulta diferent segons les zones en què sigui el pis o la casa. La Cambra de la Propietat Urbana indica, que a l’acabar l’any 2015, el preu més car del lloguer es situava al Centre, amb un import mitjà de 586,2 euros. Aquesta entitat disposa de dades, no per barris, sinó per districtes postals. De totes maneres, conèixer-ne els preus representa una bona forma de saber en quin estat es troba hores d’ara el lloguer a Terrassa. A la resta de zones de la ciutat, els valors van moure’s entre els 433 euros del districte postal de Can Palet/Segle XX/Polígon Industrial de Santa Margarida, i els 484 euros de Sant Pere/Pla del Bonaire i Can Roca.
Evolució positiva
En qualsevol cas, i tot i que d’una forma continguda, els propietaris d’una vivenda poden començar a treure’n un major rendiment si la lloguen que ara fa uns anys. El 2008, just quan va començar la crisi econòmica i va esclatar la bombolla immobiliària, el preu d’arrendar un habitatge a Terrassa arribava fins als 606,66 euros, el màxim del període comprès entre 2005 i 2015, segons les dades del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Però el 2008 també va ser un any d’inflexió a partir del qual els preus van començar a caure per situar-se entre els 557 euros al mes (2009) i els 514 (2011). El 2012, el cost mitjà del lloguer a Terrassa va ser de 486 euros, mentre que tant el 2013 com el 2014 va decaure fins als 440 euros (el punt més baix dels últims onze anys). La pujada experimentada el 2015 fins als 467 euros, i la posterior confirmació d’aquesta tendència a l’alça d’aquest primer trimestre del 2016, mostra que el mercat de l’arrendament de pisos a Terrassa va cap amunt pel que fa als preus. I, en una segona lectura, reflecteix que la demanda de lloguer és ben viva a la ciutat.
A Barcelona i Catalunya
Tot i centrar-nos a Terrassa, cal no perdre de vista quina evolució té el mercat immobiliari al conjunt de Catalunya, parant una atenció especial a Barcelona ciutat. A la capital, l’import del lloguer s’ha incrementat fins als esmentats 765 euros al mes, per sobre de la mitjana catalana (572 euros mensuals), segons indica l’Informe continu de gener sobre el sector de l’habitatge de Catalunya, que fa la Generalitat.
A la gran ciutat, els preus d’arrendar un immoble creixen tensionats per l’augment de la demanda d’una població que, davant les incerteses sobre el futur econòmic i laboral, segueix optant majoritàriament pel lloguer davant la compra. El creixement de la demanda de lloguer a Barcelona es combina amb una oferta que és limitada. A nivell d’Espanya, el recent informe “Euroconstruct”, de 19 centres de la construcció europeus, diu que a l’Estat el sector de la construcció creixerà un 4,4 per cent aquest 2016.
El lloguer social copa el parc d’habitatge públic de Terrassa
Una de les conseqüències socials de la crisi econòmica és que ha crescut d’una forma exponencial el nombre de persones que no tenen prou diners per comprar un pis, per pagar la hipoteca o el preu de mercat al qual està el lloguer. Pensant en els ciutadans més vulnerables, l’Ajuntament de Terrassa ha eixamplat als últims anys el nombre d’immobles pels quals s’ha de pagar un lloguer social. De fet, amb dades de març, la totalitat dels 995 pisos que té la Societat Municipal de l’Habitatge de la ciutat es destinen al lloguer social. L’aplicació a Terrassa de sancions contra les entitats financeres que tenen pisos buits durant més de dos anys, en compliment de la Llei de l’Habitatge de Catalunya, ha contribuït a augmentar la pressió sobre els bancs propietaris d’immobles i a eixamplar el parc de lloguer social egarenc.