Terrassa

Cinc ilustradors terrassencs

Anna Clariana
És una de les artistes més reconegudes del món de la il·lustració infantil a Terrassa. Apassionada del seu ofici, va estudiar disseny gràfic a l’Escola Eina. Els seus dibuixos han recreat més de 80 llibres infantils (àlbums il·lustrats i contes) i una vuitantena més de llibres de text de les principals editorials del país. Si voleu conèixer d’a prop les creacions d’aquesta prolífica artista podeu visitar la seva mostra itinerant a les biblioteques de Terrassa. Fins al 30 d’abril es tro-ba a la del districte 4 de Ca N’Aurell, al maig estarà als districtes 2 i 6 i al juny tindrà com a tram final a la Biblioteca Central. “Un dia em van demanar un dibuix per una mascota i va sorgir l’oportunitat d’organitzar l’exposició”, indica. “Acumulo una pila de dibuixos dels anys de professió i feia temps que tenia ganes d’ensenyar-los a la gent”, diu il·lusionada.
Any rere any l’Anna Clariana ha vist com els seus llibres il·lustrats s’han exposat a les parades de la diada de Sant Jordi. L’any passat va publicar amb el cantant Gerard Quintana el conte “L’odissea de l’espai” i un llibre de poemes amb Joana Raspall. Enguany publica una segona obra amb la mateixa autora, titulada “Olor de maduixa”, de Pagès Editors, i nous contes clàssics de la sèrie que està treballant amb l’editorial RBA. També sortiran aquesta diada “Tirant lo blanc”, amb Edicions Bromera i “Em dic Aran i m’encanta escriure”, d’Animallibres.
La seva obra ha estat reconeguda al llarg dels anys amb diversos premis de cartells i publicacions.

Xavier Piñas
Pot dir-se que aquest artista terrassenc ha tocat tots els àmbits de la il·lustració des que amb 21 anys, en resposta a un anunci d’un diari, va aconseguir la seva primera feina. Va començar com a colorista a l’Equip Studio Animación i  amb treballs com la sèrie d’animació “Mofli, el último koala” i el llargmetratge “Despertaferro”. A partir del 1990, la trajectòria  d’aquest autor amb una gran força creativa comença a destacar decididament en la il·lustració, deixant el disseny gràfic com a segona opció. L’empenta definitiva la trobarà a l’estudi Artcelona, un salt qualitatiu a la seva carrera.
Des del 1997 fins a l’actualitat Xavier Piñas treballa com a free lance i s’ha especialitzat en figures i mascotes. Col·labora amb agències de publicitat per a grans marques; empreses de joguines (puzzles) i editorials (llibres infantils i per adults). Tot i que no treballa molt per fóra, en publicitat els seus ninots viatgen per tot el món. Respecte a les darreres publicacions ara acaba de sortir la col·lecció “Reines i princeses de Catalunya”, que consta de sis títols i ha publicat l’editorial Todolibro (Susaeta). Aviat publicarà una altra col·lecció de llibres il·lustrats.
D’altra banda, el 2013 va rebre el premi Junceda eal millor dibuix científic per unes il·lustracions que va fer per a la novel·la històrica “Victus” de l’Albert Sánchez Piñol.

Marta Cabrol
Fa cinc anys que aquesta jove terrassenca va fer el salt del disseny gràfic, disciplina que va estudiar, a la il·lustració (que va perfeccionar amb un postgrau). La crisi va ser l’oportunitat per deixar el disseny gràfic, al que s’havia dedicat durant 12 anys en diferents estudis de disseny, i centrar-se plenament en la il·lustració. “Em va ser fàcil començar amb editorials fent llibres escolars i de mica en mica em vaig anar diversificant”, descriu. El seu estil, més aviat dolç i acolorit, amb personatges de caps grossos i alegres, fa que la majoria dels seus treballs sintonitzin amb nens molt petits. Per això, la majoria d’encàrrecs que fa estan dirigits a la primera infància i els seus dibuixos decoren llibres de cartó, primeres lectures i contes que familiaritzen a criatures de 0 a 8 anys amb el fascinant món de la lectura. També ha treballat per alguna marca de joguines i per a revistes infantils.
  “Il·lustrar per a nens en realitat és connectar-me amb mi mateixa i amb les coses que sempre m’han agradat i he gaudit”, comfesa l’autora, que treballa amb moltes editorials  nacionals i també internacionals.

Kim Amate
Aquest dibuixant i dissenyador gràfic editorial, nascut a Terrassa l’any 1974, ha dedicat bona part de la seva professió a la il·lustració infantil i juvenil. L’any passat Kim Amate va exposar una selecció dels seus dibuixos, uns quaranta, a la mostra “En altres paraules” que va acollir la Casa Soler i Palet.
L’estil del Kim fuig del clàssic. “M’interessen les segones lectures, la poesia visual i evitar les imatges netes”, diu. Amb dos dels  seus treballs, els àlbums “La ventana infinita” i “L’abella de més”, escrits pel cubà Andrés Pi, va rebre el premi “Apel·les Mestre” al millor àlbum il·lustrat, que convoca l’editorial Destino. També ha il·lustrat sèries de literatura infantil i material educatiu, des de llibres de text fins a obres de divulgació històrica i prehistòrica per a infants. Fa tres anys va il·lustrar guies de viatges per a nens.

Mercè Ortí
Llicenciada en la Facultat de Belles Arts s’ha especialitzat en il·lustrar  llibres de text i col·labora amb les principals editorials del país. Va començar a l’estudi d’un il·lustrador de Castellar del Vallès i fent els primers treballs per a l’editorial Barcanova i la revista Cavall Fort. Després va ampliar la cartera d’editorials amb Bromera, Santillana, Anaya o Vicens Vives així com alguna d’internacional com Cambridge o Helbling. El seu estil va passar de ser als inicis realista fins a derivar en més infantil. “La meva tècnica en llibre de text destaca per un predomini de la línea clara, dibuixos perfilats en negre i pintats per ordinador, deixant molts blancs per a respirar, com a l’estil de l’aquarel·la”, descriu.

To Top