Diumenge passat, dia 10, es va celebrar al parc de Vallparadís la 2a Fira d’Entitats de Salut, realitzada dins del marc del Dia Mundial de la Salut. Les entitats van organitzar, junt amb l’Ajuntament, totes les activitats lúdiques per fer una festa conjunta, amb l’objectiu de la promoció de la salut i també de donar a conèixer les diferents realitats de cada associació. Un punt en comú és que apostem per un model de salut més inclusiu, en què la persona adopti una actitud activa quant a la presa de decisions sobre la seva salut i estil de vida saludable. També poder tenir accés a la informació sobre el sistema sanitari de la seva ciutat i adoptar una actitud si més no reivindicativa per demanar una millora d’aquest sistema sanitari. Un altre repte és aconseguir que a Terrassa ningú se senti sol@ amb el dolor d’una malaltia, per ella mateixa, pels seus fills o altres familiars. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament es dóna suport al moviment associatiu, a les entitats en salut perquè puguin obtenir els recursos que necessiten i ajudar que les persones donin i rebin una ajuda mútua. La solidaritat que es viu al tercer sector no es pot comparar amb altres institucions. És una de les poques coses que ens queden de l’Estat del benestar: la solidaritat i ajuda mútues.
I tot això no ho dic perquè l’Ajuntament es pugui treure feina de sobre, sinó que ho crec de veritat, és una forma diferent de treballar, és una feina conjunta que enriqueix tota la societat.
Entre la diversitat que es pot apreciar en les entitats en salut cal remarcar aquelles que es cuiden de les "malalties rares", aquells infants per als quals no existeix un tractament de la seva malaltia ja que és tan minoritària que a cap farmacèutica ni a quasi ningú interessa continuar amb la recerca. Els pares i mares d’aquests nens porten una lluita dia i nit per aconseguir recursos perquè els seus fills puguin tenir el tractament. Organitzen molt sovint actes per obtenir fons, i tot va als pocs hospitals de Catalunya que continuen amb la recerca. Això és l’extrem de l’actitud activa, ho és per imperiosa necessitat, per salvar les vides dels seus infants. I, per tot l’exposat, demanem a la societat terrassenca que, quan vegi o senti parlar d’un acte que organitzen aquestes entitats, ens hi aboquem amb l’ajuda que no és en va: alguns d’aquests nens ja estan en tractament gràcies que s’ha pogut continuar amb la recerca.
Promoció de la salut, actitud activa quant a la teva salut, solidaritat, lluita, ajuda mútua… són valors que no podem deixar desaparèixer, més aviat potenciar i enlairar.
L’autora és regidora de Salut de l’Ajuntament de Terrassa