Diari de Terrassa

El treball escolar a casa dels batxillers

Tot i que al batxillerat els joves que el cursen ja han de desenvolupar un important grau de responsabilitat en relació al treball derivat de l’activitat escolar, i han de ser conscients que fora de classe segurament hauran de dur a terme esforços importants per preparar les seves matèries, el cert és que, de sempre, la polèmica al voltant de si és bo o no per als alumnes haver de fer massa feina a casa després d’assistir a classe s’ha convertit en gairebé eterna.
Així, recentment s’ha fet públic l’informe “Creixent en desigualtat: diferències sòcio-econòmiques i de gènere en la salut i el benestar dels joves”, a càrrec de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), on es diu que Espanya és el quart país d’Europa en el qual els menors d’entre 13 i 15 anys se senten més pressionats pels deures escolars. Els països que ocupen els tres primers llocs són Malta, Eslovènia o Macedònia.
Altres dades d’aquest estudi conclouen que el 55 per cent de les noies i el 33 per cent dels nois de 13 anys se senten pressionats a Espanya a causa de la feina escolar. Aquests percentatges tendeixen a incrementar-se a tots els països amb el decurs de l’edat. En el cas d’Espanya, arriba fins al 70 per cent de les noies i al 60% dels xicots de 14 anys. En canvi, als 11 anys, els percentatges resulten molt menors: són del 25 per cent en el cas d’ells i del 34 en el d’elles.

L’estrés
Continuant amb les aportacions de l’esmentat estudi de l’Organització Mundial de la Salut, les estudiants són les que se senten més pressionades pels deures escolars a partir dels 13 anys, tot i que els seus companys masculins afirmen sentir-se pressionats amb una major freqüència quan tenen 11 anys d’edat.
A la franja dels 15 anys, els territoris on les noies diuen sentir-se més pressionades són, per aquest ordre, Malta, Escòcia, Islàndia, Espanya, Anglaterra, Itàlia, Irlanda, Finlàndia, Portugal, Eslovènia i Macedònia. I en el dels nois, l’ordre és Malta, seguida per Espanya, Islàndia, Anglaterra, Itàlia i Finlàndia.
L’OMS adverteix que l’estrès relacionat amb el col·legi tendeixen a sofrir-lo joves “amb elevats nivells de pressió escolar i es caracteritza per un increment de comportaments que posen en risc la salut, amb problemes com ara maldecaps, dolors abdominals i d’esquena, i mareigs, així com símptomes psicològics, com sentir-se trist, tens o nerviós”.
Per la seva banda, l’OCDE, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, ha aprofitat per advertir que els deures “són una càrrega per als alumnes amb desavantatges sòcio-econòmics”. Alguns experts asseguren que l’entorn familiar condiciona els resultats de l’aprenentatge en la realització de treball fora del centre educatiu.

To Top