Les alertes alimentàries sobre el consum de determinats aliments fan frenar immediatament les vendes. És el que va passar l’octubre del 2015 quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir que menjar de manera excessiva carn processada estava vinculat a un augment del risc de patir càncer. En aquesta línia, també va remarcar la conveniència de menjar carn vermella amb moderació.
Una alerta que va posar en quarantena el consum d’aquests productes, que juguen un paper destacat a la nostra dieta perquè són una font valuosa de proteïnes i perquè aporten tots els aminoàcids essencials a l’organisme, vitamines B12 i B6 i elements minerals.
Per això es recomana el seu consum a les etapes de creixement infantil i juvenil, a les embarassades i en el postpart i també als adults que facin esforç físic perquè les proteïnes càrnies presenten la propietat addicional de facilitar al nostre cos l’absorció de minerals. La carn és fonamental a la dieta mediterrània i és present cada dia als menús familiars del migdia o de la nit.
Segons l’informe anual sobre alimentació del 2014 el consum mitjà per càpita de carn és de 51 quilos l’any (139 grams al dia), una quantitat elevada, si més no, perquè la dieta mediterrània aconsella prendre uns 100 grams, i no diàriament. Unes xifres que no s’assemblen al consum de carns vermelles. L’OMS aconsella un màxim de 500 grams la setmana (70 g al dia) i el consum mitjà a Espanya és d’uns 50 grams diaris.
Els consumidors espanyols s’estimen més menjar pollastre, porc i vedella, en detriment de la carn ovina i caprina. És una qüestió de preferències i de preu.
La tendència és comprar els productes carnis, els processats i els embotits a les grans i mitjanes superfícies. Les xarcuteries de barri i dels mercats aturen, d’entrada, aquest cop i conserven la seva clientela fidel pel seu tracte personal i la qualitat dels seus productes.
Els embotits curats
Pernil salat i xoriço són dos dels productes més venuts. Els embotits curats són rics en proteïnes, minerals (fòsfor, ferro i zinc) i vitamines B1, B3 i B12. Contenen 72 mg de colesterol per 100 grams i són dos dels més consumits pels espanyols.