Terrassa

Tenir cura dels peus

Els peus són una de les parts més importants del nostre organisme, ja que suporten la càrrega de tot el cos al llarg del dia. No obstant això, molts de nosaltres no els donem tota la importància que requereixen i només els parem atenció quan tenim molèsties.
A més, moltes vegades només hi pensem amb l’arribada del bon temps, ja que és el moment de començar a descobrir-los, de dir adéu als mitjons i a les sabates que tant ens han abrigat durant l’hivern per donar la benvinguda a les sandàlies. Però per poder ensenyar-los amb orgull cal tenir-los sans i ben cuidats, lliures d’imperfeccions, durícies, deshidratacions o ungles que han crescut malament. Però, més enllà d’aquests problemes més aviat de caire estètic, també cal fer una posada apunt dels peus com a mínim un cop a l’any. Cal per tant fer una revisió podològica anual per descartar possibles complicacions de salut.
Així, una visita a la consulta d’un podòleg és molt important a qualsevol edat, ja que tant petits com persones de la tercera edat poden presentar problemes en els peus que poden acabar resultant un veritable maldecap i fins i tot una complicació important per a la salut.

Tenir-ne cura
No obstant això, els motius de consulta al podòleg varien segons l’edat i el perfil o activitat dels pacients. Els joves solen visitar aquest especialista per problemes de fongs o tractaments quiropodològics (durícies per abús de calçat esportiu). Els nens, en canvi, acostumen a presentar alteracions, com peus plans, que si no es tracten poden repercutir en la manera de caminar o en el desenvolupament de la columna vertebral. Per la seva banda, en els ancians són més comuns els problemes de sequedat cutània, les ungles molt engrossides, el dolor per artrosi o les callositats. Finalment, en adults el més comú és el dolor en el taló del peu a l’hora de caminar o els ulls de poll als dits.
I és que un calçat inadequat, la vida sedentària, l’obesitat o estar moltes hores assegut poden ser causa de molèstia o dolor als peus. A més, la manca d’hidratació o d’higiene, així com l’excés d’humitat (moltes hores amb sabates que provoquen escalfor i fan suar el peu), poden provocar l’aparició de durícies, ampolles i callositats. A més, durant els mesos de calor és quan els peus estan exposats a més riscos d’infeccions, irritacions o problemes circulatoris.
D’altra banda, cal tenir present que és molt important protegir els més petits, ja que aviat començarà la temporada de piscina i cursos d’estiu, el que els fa més proclius a agafar fongs o patir traumatismes. És per aquest motiu que els podòlegs recomanen que els infants no caminin descalços sobre superfícies humides o que puguin ser focus d’infeccions. Per tant, el més recomanable en aquests casos és que els més petits utilitzin xancles de goma o mitjons de làtex.

Cinc complicacions molt habituals
Patir galindons, sobretot en el dit gros, és quelcom que passa sovint. També tenir les ungles clavades a la pell és molt típic, igual que patir infeccions per fongs. Un altre problema molt comú és tenir el denominat peu d’atleta, aquella pell encetada entre els dits que produeix picor. Finalment, les durícies són un altre mal molt típic que es pateix en els peus.

To Top