Terrassa va ser protagonista de la primera revolució industrial, aquest fet va marcar la seva història un segle i mig pel cap baix. En la segona revolució industrial, la de l’electricitat i l’automòbil, el seu paper va ser menys rellevant, simplement va jugar el rol que corresponia a una ciutat mitjana – petita de vocació industrial. La tercera industrial, la dels anys noranta del segle XX, la d’Internet, va passar bastant de llarg pel que fa a tenir empreses de referència. I ara que s’anuncia la quarta revolució industrial tenim el repte compartit que suposi una oportunitat per a ciutats de llarga tradició industrial com Terrassa. Com que prefereixo estar del cantó optimista de la història i veig molt potencial i moltes oportunitats en aquest nou paradigma d’indústria 4.0, caldrà veure si tenim prou empresaris i emprenedors per concretar-les.
Estem en temps d’indústria 4.0, una altre canvi d’època que no tindrà menys impacte que l’anterior de la tercera revolució industrial i del que tots som ben conscients que ja ens ha canviat la vida. En essència, la quarta revolució industrial resulta de la confluència d’aquests factors: la Internet de les Coses, el Big Data, La Intel·ligència Artificial, La Robòtica i La Manufactura Additiva basada en la impressió 3D. La indústria 4.0 no es quedarà només en la transformació de la manufactura avançada, afectarà també les ciutats, la seva morfologia i especialment la manera com seran gestionades. Parlar de la ciutat 4.0 és un excés semàntic però respon a un realitat ben certa que viurem molt aviat.
Efectivament les ciutats es poblaran dels sensors que teixiran una densa Internet de la Coses. Ara estem gairebé només acostumats a Internet com a xarxa de persones i d’intangibles però una característica fonamental de la propera revolució industrial serà la fusió de la realitat física amb la digital. La sensorització de la ciutat canviarà la forma de gestionar el transit, d’organitzar la seva neteja o de cuidar els seus parcs, només per citar alguns exemples.
El Big Data comporta la capacitat de emmagatzemar i computar volums extraordinaris de dades, en part provinents de la Internet de les Coses, i fer-ho en temps real. La capacitat d’establir correlacions entre dades molt diverses ens permetrà llegir la realitat d’una forma diferent. És a dir, gràcies al Big Data les ciutats podran gestionar, per exemple, molt millor la seva sostenibilitat ambiental en una lògica d’economia circular. Serà l’anàlisi de dades el que permetrà generar sinergies molt més efectives entre la gestió de l’aigua, de l’aire, de l’energia i dels residus. Un altre camp que canviarà completament gràcies al Big Data serà la logística o una cosa tan important com la gestió de la salut dels ciutadans o la seguretat. Sovint, el Big Data requerirà d’eines d’intel·ligència artificial per aprofitar tot el seu potencial i resoldre l’enorme complexitat que farà emergir. La intel·ligència artificial consisteix en màquines capaces de prendre decisions autònomes i amb gran facilitat per aprendre de les pròpies experiències. Ara tot just tenim les primeres mostres d’intel·ligència artificial a nivell d’usuari ( La Siri del l’iPhone o de l’iPad per exemple) però d’aquí uns anys ens semblarà mentida que poguessin gestionar realitats complexes sense el suport de la intel·ligència artificial. Una de les característiques de la indústria 4.0 serà una nova relació home – màquina molt més eficient i sofisticada que la que ja coneixem fins ara. La gestió de les ciutats serà completament diferent amb un ús massiu de sensors, de Big Data i d’intel·ligència artificial.
La robòtica i la impressió 3D tindran un impacte inicial molt més vinculat a les empreses que a la ciutat, però ben aviat formaran part del paisatge urbà i el transformaran notablement. Tindrem robots a casa, a la feina i pel carrer i no necessàriament tindran cara d’humanoide. La suma de la intel·ligència artificial i la robòtica comportarà l’assistència de robots en molts punts d’informació o per exemple en les biblioteques o en serveis d’atenció a les persones. Ja hem parlat en alguna ocasió de l’impacte que la robòtica tindrà en l’ocupació. Personalment no comparteixo les visions dramàtiques en aquest punt però és obvi que anem cap a una "jobless society".
Estem vivint una enorme transformació que, acostumats com estem a l’allau d’innovacions i a l’acceleració de la història, no ens hauria de passar desapercebuda. Aquest tema de la quarta revolució industrial tindrà enormes implicacions per les ciutats i, francament, hom estaria més tranquil de veure que alguns polítics locals posen aquest tema en les prioritats de la seva agenda. No tot en política ha de ser pura gestualitat, de vegades també caldria treballar en les coses importants de veritat.