Fa 26 anys es va aprovar el primer Reglament de Participació Ciutadana i, tot i que sis anys més tard es va modificar, l’actual reglament va entrar en vigor l’any 1995.
Per tant, l’experiència acumulada durant aquests anys quant a eines, instruments i òrgans de participació posa de manifest la necessitat de millora, de renovació i d’innovació per aconseguir una participació real i efectiva de la ciutadania.
Els ciutadans i ciutadanes reclamem un canvi en les maneres de fer política, de governar, basades en valors com la proximitat, la transparència, l’eficàcia i el rendiment de comptes de l’administració. Una administració que doni resposta als nous paràmetres i demandes socials, que sigui transparent i que sigui oberta i col·laborativa, que permeti la implicació i participació ciutadana en aquells assumptes que generen interès o inquietud i, sobretot, que esdevinguin actors actius a l’hora d’avaluar i compartir decisions sobre les polítiques i actuacions públiques.
És per això que al passat ple municipal es va aprovar inicialment el nou Reglament de Participació Ciutadana i, un cop resolt el període d’al·legacions, abans de l’estiu haurem fet un pas endavant amb el document aprovat definitivament.
Però tot aquest llarg procés de revisió i elaboració d’un nou Reglament de Participació no hagués estat possible sense la feina feta per les 200 persones i una setantena d’entitats que han participat directament en aquest procés; així com els diversos grups municipals i serveis municipals.
L’objectiu d’aquest nou text és millorar la qualitat democràtica a la nostra ciutat, i això només és possible amb la cooperació ciutadana, la coproducció, la codecisió i la coavaluació de les polítiques públiques amb la ciutadania. És a dir, millorar la qualitat democràtica en la presa de decisions; establir mecanismes de participació política i social de i amb la ciutadania, i potenciar el diàleg, la proximitat, la transparència i la corresponsabilitat amb la societat.
Amb aquest nou text es busca una participació activa de la ciutadania en el disseny i/o l’execució de la política local; s’obre la participació individual i es passa dels 18 anys als majors de 16; es reforça la participació de les entitats i col·lectius; es faciliten les intervencions de la ciutadania en els òrgans municipals; es milloren els instruments i mecanismes de participació; es potencia l’audiència pública com a espai de debat; es millora la qualitat dels processos de participació; es fomenta l’educació en la participació i la democràcia; es crea una Comissió d’Impuls i Seguiment del Reglament; etcètera.
Aquest reglament és un punt de partida; ha de ser una veritable eina per a la millora de la qualitat democràtica a la nostra ciutat. I la creació d’una Comissió d’Impuls i Seguiment del Reglament, formada pels grups municipals, per representants d’entitats, per la ciutadania i per personal tècnic municipal, ha de fer una diagnosi i una anàlisi de la participació a la nostra ciutat per detectar-ne les mancances i poder actuar i redreçar-la.
El que amb aquest nou reglament es posa en valor són els principis de la cooperació ciudadana, la coproducció, la codecisió i la coavaluació de les polítiques públiques amb la ciutadania.
Però només serà el treball conjunt de totes i tots i cadascun/a de nosaltres el que ens permetrà anar més lluny i avançar cap a una participació real i efectiva de la ciutadania; avançar cap a una Terrassa profundament democràtica, plural i participativa.
L’autora és regidora de Qualitat Democràtica de l’Ajuntament de Terrassa