Terrassa és considerada la segona ciutat universitària de Catalunya. Actualment, hi són presents cinc universitats, set centres universitaris i de formació superior, una facultat, una escola d’idiomes del Campus i un hospital universitari. El curs 2015-16 acull a més de deu mil alumnes d’estudis superiors i ofereix 180 titulacions oficials.
Tot i que molts terrasencs es deplacen fins a altres ciutats per a estudiar a la universitat, les oportunitats educatives que ofereix el campus egarenc són múltiples. Des de l’última dècada del segle XX la presència universitària a Terrassa s’ha anat incrementant, tant en estudis que s’imparteixen com en nombre d’estudiants, arribant a convertir-se en la segona ciutat universitària de Catalunya.
Actualment, la ciutat compta amb cinc universitats de diferent procedència, funcionament i matèries impartides. Hi són presents la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED). Les dues últimes estan dedicades a l’educació no presencial.
El clima, la situació geogràfica a prop de Barcelona, la seva dimensió física que redueix els inconvenients que té una macrociutat, els diferents mitjans de transport que possibiliten tant l’accés com els desplaçaments, i un campus plenament integrat en el teixit urbà són els princpials atributs que fan de Terrassa un lloc atractiu per estudiar. El campus egarenc compta amb la presència de set centres universitaris i de formació superior, una facultat, una escola d’idiomes del campus i un hospital universitari. El curs 2015-16 acull a 10.083 alumnes d’estudis superiors i ofereix un total de 180 titulacions oficials que cobreixen un ampli ventall de sectors: enginyeries de l’àmbit industrial, cinema, audiovisual, aeronàutica, telecomunicacions, imatge i so, creació de videojocs i multimèdia, disseny industrial, òptica i optometria, gestió empresarial, inferemeria, teràpia ocupacional i comerç. Algunes d’aquestes titulacions, com el Grau en Òptica i Optometria, només es poden cursar a Terrassa, ja que són úniques al sistema universitari català.
Les novetats del curs 2015-2016
Les principals novetats del curs 2015-16 al campus egarenc són un màster en oncologia a l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (Euit) del Consorci Sanitari de Terrassa i el Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs que s’imparteix en el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia (Citm) de la UPC, que ha eliminat el Grau en Fotografia i Creació Digital. A més a més, l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac) ha estrenat una app per a que la comunitat universitària pugui seguir els esdeveniments que organitza l’escola al moment, i per a l’Escola Superior en Comerç i Distribució (Escodi) és el primer curs sota el paraigües de la Universitat de Barcelona, institució que ha substituït a la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’entrada en funcionament de tres noves estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Terrassa el passat 31 de juliol ha suposat també una novetat per al campus univeristari egarenc. L’Estació del Nord, amb correspondencia amb Rodalies, suposa un avantatge per a alguns dels estudiants i docents de la Facultat d’Òptica i Optometria (Foot). Tot i això, és l’estació de Vallparadís-Universitat la que ha captat bona part de la demanda de la comunitat universitària del campus de Terrassa, que avui registra una mobilitat diària estipulada en unes sis mil persones.
Aquesta nova estació està ubicada a prop de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, la Euit, el Citm, l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (Etseiat) -ara fussionades en l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisuals de Terrassa (Eseiaat)-, i el Vapor Universitari, per la qual cosa és utilitzada per molts dels estudiants del campus.