Diari de Terrassa

M. Àngels Barbarà: “Amb els menors prohibir no serveix”

Els dispositius mòbils s’han convertit en part de la vida diària dels menors. No són només una eina més, sinó que formen part de la seva forma de viure, d’aprendre, de relacionar-se amb els altres. Aquesta seria la vessant social de la privacitat, que té una especial importància en el cas dels menors que estan en ple procés d’aprenentatge i d’experimentació personal.
Per tant, una de les conclusions a destacar de l’experiència amb els menors durant el desenvolupament del projecte “Créixer i conviure en un món digital” és que la simple prohibició d’utilitzar dispositius mòbils no serveix; més aviat al contrari: la família i els docents han de compartir i experimentar amb ells les seves primeres experiències amb la societat digital.
I, ja que no podem fer desaparèixer els riscos, cal proporcionar-los, amb els suport de les autoritats de protecció de dades, les eines per prevenir aquests riscos. Els hem de donar els instruments per detectar-los i evitar-los.
Han de ser conscients dels perills derivats de la visibilitat i la permanència, i de com aquests dos factors fan que, en el món digital, es dilueixi el context en què s’han dit o s’han fet unes accions.
Com ja hem dit en la Declaració de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades sobre Internet, Menors i Privacitat: tots hem de prendre la nostra part de responsabilitat i posar-nos en acció; famílies, docents i autoritats.
No pretenem que les famílies es converteixin en experts tecnològics, però sí que cal que adoptin una actitud proactiva, que s’impliquin en el món digital dels seus fills i que els acompanyin perquè puguin assumir, amb garanties, un futur segur en un món globalitzat i digital.
No es tracta tan sols d’una qüestió d’habilitats tecnològiques. És una qüestió de valors (respecte per a un mateix, per als altres i confiança en els que els envolten) per acudir-hi quan es troben amb problemes.
Estem davant d’una nova societat, una societat digital i global. Cal que eduquem els nens i les nenes perquè hi puguin intervenir de forma activa amb totes les garanties per als seus drets: que siguin ciutadans digitals, “persones” digitals.

M. Àngels Barbarà és la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades

To Top