Opinió

El Vallès Occidental també necessita un pla de xoc social

De vegades han de donar-nos una xifra impactant per adonar-nos de la crua realitat. Una realitat que ens envolta i que hem de visualitzar. Als pobles i ciutats del Vallès Occidental hi ha 223.878 persones en risc d’exclusió social. 223.878 persones que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. Una xifra que equival a poc més de tota la població de Terrassa, o a la suma de totes les persones que viuen a Sant Cugat, Castellbisbal, Cerdanyola, Montcada i Reixac, Santa Perpètua i Sant Llorenç Savall€ Costa d’imaginar però és ben cert!

I darrera d’aquesta xifra hi ha persones i famílies que fan el que poden per tirar endavant. Per sortir-se’n. I les administracions les hem d’acompanyar. No podem quedar-nos al marge de les problemàtiques que viuen els ciutadans i ciutadanes. Hem d’ocupar-nos d’allò que els preocupa. I, ara, una de les qüestions que més preocupen als vallesans i vallesanes és poder viure dignament, en un pis o una casa en condicions, sense passar fred, podent disposar d’aigua calenta per a la cuina i per a la higiene, podent crear una llar digna per als seus fills i filles. Mentre les entitats com la PAH estan lluitant cada dia per evitar desnonaments, i mentre molta gent no pot pagar el deute hipotecari, assistim a un degoteig de dades que també ens mostren la realitat. Sabem que a la nostra comarca hi ha uns 5.000 habitatges buits en mans dels grans tenidors. Una xifra que s’eleva molt més encara si es tenen en compte tots els habitatges buits en mans de particulars.

En aquest marc, i atenent les preocupacions reals de la gent, els ajuntaments del Vallès Occidental compartim una agenda social i ens hem posat a treballar conjuntament per fer front comú pel dret a l’habitatge i en contra de la pobresa energètica. A casa nostra comptem amb experiències pioneres, com les dels ajuntaments de Sabadell i Terrassa, que fa temps que lluiten per evitar desnonaments i talls de subministraments. Ara tots volem fer més força encara per poder parlar amb els bancs, amb les companyies subministradores i energètiques, per saber exactament quants habitatges estan desocupats. Per crear espais de diàleg on puguem arribar a acords possibles, on puguem trobar solucions.

Però no ho podem fer sols. Necessitem que la Generalitat de Catalunya activi el seu pla de xoc social. No podem esperar més. Perquè la pobresa i la vulnerabilitat social van més enllà de cicles electorals i necessitem poder donar respostes a la ciutadania.

Fins ara, els ajuntaments hem treballat sols, cobrint les necessitats dels veïns i veïnes que més ho han necessitat. La Llei 24/2015 en contra de la pobresa energètica i habitacional és poc clara i deixa molts fils per lligar, però el cert és que és vigent i hem de treballar per fer-la complir a tots nivells.

Necessitem la implicació de les companyies de la llum, el gas i l’aigua, que passin de les bones paraules als fets i es comprometin a crear i dotar el fons social que preveu la llei per pagar el deute intolerable que s’està carregant als ciutadans més castigats per la crisi. Un deute que ara paguem els ajuntaments, ja molt afectats per la manca de finançament.

Al Vallès Occidental no volem ni un tall de subministrament, ni un desnonament, ni endeutaments injustos. Volem que es compleixi la llei i que es protegeixi la ciutadania més feble. Volem que el govern català s’impliqui en aquesta qüestió. I volem també reconèixer el treball de les entitats socials que van fer possible la llei i que no han deixat de lluitar per defensar i ajudar aquells qui ho han necessitat. La nostra comarca necessita també el pla de xoc social.

L’autor és el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental

To Top