Fa temps que ve sent habitual que, amb l´inici de l´any, els gimnasos s´omplin de nous clients que s´han proposat millorar el seu estat físic i de salut i, de pas, perdre aquells “quilets” que han guanyat durant les festes. De fet, el número de persones pot augmentar fins a un 30 per cent, segons va calcular al 2008 la Federación Nacional de Empresarios de Instalaciones Deportivas (FNEID). Són molts els casos que busquen un “miracle” i esperen veure resultats a curt termini, uns resultats que solen anar encarats a l´estètica.
La clau, especialment pels especialistes de la salut, rau en aconseguir que el propòsit de fer exercici s´allargui durant tot l´any. Un objectiu que no és gens fàcil, doncs la majoria d´estadístiques mostren que no s´acostuma a superar la barrera dels primers tres mesos. Si es pot fer, segons Hortensia Virgil, presidenta de la FNEID, “la rutina de practicar exercici haurà entrat a les nostres vides per quedar-s´hi, perquè són moltes les raons per les quals l´esport influeix de manera positiva en el nostre dia a dia”.
Les deu primeres setmanes per tant són claus, ja que pot ser que els canvis siguin molt bons, baixant els quilos previstos i aconseguint una bona tonificació muscular, o per contra que siguin molt dolents, sense tenir millores susceptibles. Sembla que el segon cas és la principal causa d´abandonament, però ho és igual o fins i tot més en el primer cas, ja que en els mesos successius els canvis no seran tan espectaculars i això normalment provoca desil·lusió i acaba amb el mateix resultat.
Hi ha certs mesos en què les màquines del gimnàs tenen cua per realitzar els exercicis, no hi ha lloc a les bicicletes o les sales són plenes a arrebossar. Es tracta especialment de dues èpoques que coincideixen amb el final dels períodes de vacances (gener i setembre), tot i que ara també comença a erigir-se´n un tercer: la temporada abans de les vacances d´estiu, quan la majoria vol treure´s de sobre els popularment anomenats flotadors i comencen amb la famosa “operació bikini”.
Però més enllà de l´estètica, és molt important conscienciar a la població que fer exercici és molt important per la salut. I és que és molt útil per prevenir malalties associades al sedentarisme com les cardiovasculars, el colesterol, la obesitat, la diabetis o la osteoporosi, entre moltes d´altres. A més, també ajuda a mantenir un bon estat anímic i a reduir l´estrès. Allò que els grecs proclamaven, “Mens sana in corpore sano”, és una bona filosofia de vida.
Per això, a part d´apuntar-se, és necessari seguir una rutina per continuar anant al gimnàs. Els professionals recomanen que, per començar, s´esculli entrenar-se amb alguna cosa que no sigui massa intensa per no tenir sensació de fracàs. A més, és important elegir alguna cosa que agradi, ja que així un no s´avorrirà i no li farà tanta mandra anar al gimnàs.
Noves tendències
Actualment, hi ha un ampli ventall d´ofertes per escollir. Estimulacions mitjançant l´aplicació de petites corrents elèctriques en els muscles, estiraments donant la benvinguda al sol, pedalejar en bicicletes estàtiques dins l´aigua o quedar-se en suspensió ajudat d´una corda. Les possibilitats no para de multiplicar-se i les novetats als gimnasos no deixen de créixer. Sobretot, aquelles que posen de moda les celebritats.
No obstant, ara comença a implantar-se amb força la tendència de recuperar antics esports que serveixen per recuperar la resistència física y muscular. La boxa, el TRX o el ioga tornen trepitjant fort i amb ganes d´establir-se als centres esportius.
En aquestes pàgines es presenten les principals novetats esportives i les ofertes que els equipaments han preparat per aquest nou any. També hi apareixen els horaris, les tarifes i els serveis que millor s´adapten a cadascú.
L´exercici és sinònim de felicitat i optimisme
Diversos estudis coincideixen en els beneficis de l´exercici físic i en la seva relació directa amb l´optimisme i la felicitat. La Fundació Marcet ha corroborat que l´esport redueix l´ansietat en alliberar tensions i permetre la superació de l´estrès, mentre que la Universitat de Chicago ha arribat a la conclusió que les persones que fan exercici són més felices i desenvolupen més la seva intel·lectualitat que els que porten una vida sedentària. Finalment, un estudi de OCU-Salut confirma que aquells que s´exerciten durant un mínim de dues hores a la setmana milloren el seu benestar personal. Les primeres causants de l´optimisme són les endorfines, proteïnes transmissores del plaer nascudes en una part del cervell anomenada hipòfisi i que provoquen felicitat, alleugereixen els dolors i protegeixen contra certes malalties. L´activitat física també porta a l´optimisme perquè produeix salut mental. La persona que fa exercici se sent realitzada, té una meta per la qual lluitar, la qual cosa la porta a tenir una motivació dins d´un àmbit lúdic. Alhora, permet desconnectar de la rutina i oblidar-se dels problemes. A més, evita el deteriorament muscular esquelètic, fa que un se senti més àgil i vital i ajuda a prevenir l´obesitat, que acaba derivant en altres malalties.